23. jun, 2014

Oplichting

Mirakelmarkt

Er is heel wat valse mystiek in omloop, en daar is blijkbaar een markt voor.

Van wenende madonna’s tot gebedsgenezingen in de pinksterkerk: the show must go on, wellicht omdat er een publiek, en dus ook een markt voor is. De menselijke geest is immer nieuwsgierig en zoekt steeds naar oplossingen voor problemen waar nog geen goede oplossing voor bestaan, zoals haaruitval, overgewicht, ongeneeslijke kanker of reumaklachten.

En dus ook zingeving. Het is een ongelijksoortig lijstje, met als gemeenschappelijk kenmerk alleen maar het feit dat de geneeskunde geen afdoend antwoord in huis heeft. Dat schept een markt voor allerlei charlatans met de meest fantastische ideeën die gretiger aftrek vinden naarmate ze onwaarschijnlijker zijn. Daar doen wij dus niet aan mee.

Tovenarij

We bevinden ons daar buiten het domein van de wetenschap in het toverbos van de magie. Dat is in het klein wat er met godsdienst in het groot aan de hand is: er is een markt die niet door de wetenschap wordt bediend, met behoefte aan zingeving, geborgenheid of troost, of het milderen van angstgevoelens.

Wetenschappelijk kun je niet bewijzen dat het leven zin heeft, of dat je een bepaald offer in je leven moet brengen. De menselijke geest moet soms keuzes maken waarbij de wetenschap als bron van vaste waarheid verstek moet laten gaan. Daarom denk ik dat het goed is dat we nog wat anders hebben om ons op te richten zonder in het toverbos te verdwalen.

Openbaring

Op die manier kom ik dus steeds weer op de Openbaring terecht als betrouwbare bron van waarheid, al is het een andere waarheid dan de wetenschappelijke waarheid.

De Openbaring berust op de Heilige Schrift, en daarvan weten we dat het hele oeuvre van de Talmoed over de Bijbel naar de Koran tenminste al duizend jaar vastligt en dat aan de tekst niet meer getornd kan worden, al is er altijd ruimte voor historisch onderzoek. Mohammed is het zegel der profeten, wat een beeldende manier is om te stellen dat er na Mohammed geen profeet meer komt.

 

Afbeelding: Heilige Drievuldigheid van Pieter Koecke van Aelst. De duif die de Heilige Geest moet voorstellen, is niet te zien door de lichtinval bovenaan. Gezien in het museum van Cassel, Fr.