20. jun, 2014

Derde Gebod

In de naam van God

“Gij zult de naam van de Heer uw God niet ijdel gebruiken,”

zo lees ik in het derde van de tien geboden. Wel het zijn nu juist de religieuze extremisten die dit gebod de hele tijd overtreden, door in naam van God allerlei uitspraken te doen, die ten langen leste uiteraard onchristelijk zijn. Het is een aanmatiging die geen enkel schepsel toekomt, zich in de plaats van God te willen stellen, om bijvoorbeeld uit te maken wie God welgevallig is en wie niet.

Jezus Christus heeft zich luidens het evangelie nooit over homoseksualiteit uitgelaten en het verschijnsel nooit veroordeeld. Hij vergaf daarentegen de zondige vrouw en liet toe dat zij zijn voeten waste en parfumeerde. Het lijkt me stug dat we in naam van zo iemand een bepaalde categorie van de bevolking zouden moeten vervolgen, hij die gekomen is om de zonden te vergeven.

Haathoek

Het is bepaald ontstichtend te moeten merken dat de homohaat altijd uit dezelfde hoek komt, en dat is dan de gelovige hoek, van mensen die een verouderd godsbeeld aanhangen en zich wijsmaken dat dit hen in staat stelt over anderen te oordelen. Het erge is dat onwetende fanatici altijd proberen hun onwetendheid aan de anderen op te dringen, en tot norm te verklaren. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis komt het dan tot rabiate uitspraken die het anders-zijn veroordelen.

Kwalijk

Op zich is dat al zeer ergerlijk voor de betrokkenen, en het valt niet goed te praten. Daar komt dan nog extra bij dat deze lieden de godsdienst zelf in een kwaad daglicht stellen en dientengevolge ook God, als Hij of Zij zou bestaan, een slechte dienst bewijzen. Daarom ben ik dubbel verontwaardigd. Dat geldt in dezelfde mate voor Amerikaanse evangelisten die zich op de bijbel beroepen, als voor de doorgeslagen imams die tot haat en geweld oproepen.

Het een past niet in het beeld dat ik van het Christendom heb en het ander past niet in het plaatje dat ik van de Islam ken. Dat moet toch op de eerste plaats een verhaal van vredelievendheid en vergevingsgezindheid zijn. Anders klopt er toch niets van?