19. jun, 2014

Godvergeten

Religieuze teloorgang

Er zijn gebieden op aarde waar God nog sterk staat,

maar dat is niet het geval in de kringen waarin ik verkeer. Ik bedoel niet in mijn beroepsleven als arts, want bij het gewone volk en zeker bij de moslims is er nog heel wat godsgeloof. In de meer intellectuele kringen heeft de godsidee afgedaan als onderwerp van conversatie. Het West-Europese gedachtengoed is in snel tempo ontkerkelijkt en van God ontdaan.

Dat is al bezig sinds de tweede wereldoorlog. De maatschappij waarin ik geboren ben, stond nog sterk onder de invloed van de kerk. Nu is dat gelukkig een stuk geminderd. De menselijke geest heeft zich ontvoogd van allerlei waanvoorstellingen dankzij de ontwikkeling van de wetenschap.

Vooruitgang

De wetenschap gaat vooruit aan de hand van hypothesen die tegen het licht worden gehouden, en in een niet aflatend proces zal je zien dat betere hypothesen de oudere vervangen. Op zich is dat niet slecht, omdat het ons geholpen heeft ons te ontdoen van allerlei denkbeelden en veronderstellingen die in de loop der tijden aan de godsidee vast zijn gekoekt.

Niet dat ik zelf zo gelovig ben. Ik heb geen apostolaat te vervullen en ik wil niemand bekeren. Ver van mij die gedachte. Ik heb dezelfde gezonde afkeer als u, van evangelisten, zelfverklaarde profeten en oude mannen die nadat de verleidingen van de jeugd voorbijzijn een malle jurk aantrekken of een potsierlijk hoofddeksel op hun kop zetten om vervolgens de jongere generaties de les te gaan spellen.

Haat

Ik ben verbijsterd en onthutst als ik naar Oeganda kijk waar Amerikaanse evangelisten vooraan staan in de vervolging van homoseksuele medemensen.  Nou dat vind ik de echte schande. Dat rijke blanke mannen zich naar ginder verplaatsen om in naam van God en de Bijbel mensen met een andere geaardheid te gaan vervolgen. Daardoor schenden ze niet alleen de mensenrechten maar ook het evangelie zelf. Ze bewijzen niet alleen de beschaving zelf een slechte dienst maar ook de reputatie van hun Schepper.

“Gij zult de naam van de Here uw God niet ijdel gebruiken,” zo lees ik in de tien geboden. Welnu het zijn deze religieuze extremisten die dit gebod de hele tijd overtreden door in naam van God allerlei uitspraken te doen die ten langen leste uiteraard onchristelijk zijn.