18. jun, 2014

Van God los

Fluiten in het donker

Spreken over God, mag dat nog wel?

In deze pagina’s heb ik het wel vaker over God, of de Schepper, of hoe je Hem wilt noemen. Het is geen gemakkelijk onderwerp, omdat het licht in staat is allerlei passies op te wekken, omdat de meningen omtrent het Goddelijke meer dan ooit verdeeld zijn. Al moeten we eerlijk toegeven dat deze meningen altijd zeer verdeeld zijn geweest. De geschiedenis van de afgelopen tweeduizend jaar heeft heel veel conflictstof opgeleverd die uiteindelijk te maken heeft met de manier waarop de Godsfiguur wordt ingevuld. In sommige gevallen heeft dat tot oorlog en ellende geleid, zoals tijdens de godsdienstoorlogen van de zestiende en zeventiende eeuw in de ons omgevende gebieden.

Voorzichtigheid

Over God spreken is niet meer in de mode.

Velen zijn daar vandaag wars van al dat gedonder, en willen niet in allerlei redeloze twisten vervallen, omtrent wie nu het meest van God weet, en dientengevolge het recht heeft erover te spreken. De verleiding om dat wel te doen, steekt echter steeds weer de kop op.

Voor zover God almachtig is, stel dat hij bestaat, schept dat voor degene die Hem of Haar kent, Er dichtbij staat of Ermee kan communiceren, kansen om indruk op anderen te maken. Het kan een manier zijn om anderen te overheersen, voor zover de would-be profeet slaagt in twee opdrachten: de ander eerst ervan te overtuigen dat er een Almachtige bestaat, en vervolgens dat deze Almachtige iets van zijn  of haar kennis op de selfmade profeet laat afstralen.

Deze laatste wordt dan de brug naar de Almachtige, het onmisbare medium of het kanaal dat nodig is om zich geborgen te weten in de armen van de Schepper.

Einde

Dit verhaal is al zo vaak vertoond dat heel wat moderne medemensen er allergisch voor geworden zijn. In onze hedendaagse Westerse maatschappij hebben we toegang tot kennis over andere tijden en culturen, en we hebben de wetenschap die veel beter in staat lijkt de waarheid te verklaren, en de werkelijkheid naar onze hand te zetten dan de godsdiensten ooit hebben gedaan.