15. jun, 2014

Over het muurtje

(Inter)nationaal

De taak is naar tevredenheid volbracht.

De spreekbeurt vandaag, aan de hand van de powerpoint-presentatie, is goed verlopen.

Het was een aandachtig publiek en de discussie na de presentaties was geanimeerd. Het was eens de gelegenheid om te kijken hoe de praktijken verschillen in de landsdelen. Het Groot-Hertogdom Luxemburg  viel af, zodat het een vergelijking werd tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Het gebeurde in het Engels. Dat kan absurd lijken maar het is perfect werkbaar zoals vandaag is gebleken. Een internationale conferentie met alleen Belgen. Temeer daar dit land eigenaardig in elkaar zit. Er zijn heel grote verschillen tussen de gewesten wat betreft aanpak van heroïneverslaving en het aanbieden van onderhoudstherapie met opiumderivaten.

Modellen

In Wallonië en Brussel is het de huisarts en de apotheker die de methadonverstrekking op zich nemen, geheel binnen het reguliere kader van de ziekteverzekering. Perfect legaal, in alle stilte en geen gezeik.

In Vlaanderen liggen de kaarten heel anders. De huisartsen willen er niet van horen en de behandeling wordt aan regionale centra toevertrouwd, die door het leven gaan onder de naam MSOC’s. Dat lelijke letterwoord staat voor de onaantrekkelijke naam Medisc-Sociaal Opvang Centrum voor druggebruikers.

Laatstgenoemden hebben geen letter gekregen in het letterwoord. Maar los daarvan: Vlaanderen kiest voor een categorale en specifieke, en dus gespecialiseerde aanpak, terwijl de andere landsdelen, wellicht bij gebrek aan planning, op kousenvoeten ervoor hebben gekozen de methadonbehandeling toe te vertrouwen aan huisartsen en psychiaters, alsook apothekers.

Ondervraging

Er is nu in zekere zin een gewicht van mijn schouders gevallen. Ik vond het belangrijk eens mijn ei kwijt te kunnen, omtrent substitutiebehandeling van heroïneverslaafden, en dat is nu dus gelukt, zodat ik me weer kan ontspannen en weer aan iets anders gaan denken. Ik ben van plan de Engelse tekst op de site te zetten. Dat doe ik wellicht een van de komende dagen.

 

Foto: British Journal of General Practice