13. jun, 2014

Twee decennia

Sinds 1994

Dat de tijd zo snel voorbijvliegt.

Ik ben nu weer bezig met die spreekbeurt over methadon onderhoudstherapie in het Engels, om daar nu een presentatie van te maken, nadat ik de tekst al klaar had. Het komt er op neer dat ik omkijk in verwondering naar de voorbije twintig jaar.

Het is of het gisteren was, maar het is twee decennia geleden dat ik er mee begon. Nu ik er mag op terug kijken, moet ik zeggen dat ik toch vooral een indrukwekkend effect van de therapie op de sociale integratie en het persoonlijk functioneren van de hulpvragers onthoud.

Therapeutische relatie

Sommigen kwamen en gingen, maar ik heb er nu nog over van de beginperiode die nog steeds blijven komen.

In een aantal gevallen is dat constant het hele jaar door, anderen komen af en aan naargelang de emotionele golfslag in hun leven. Met allen heb ik op een of andere manier een bijzondere relatie opgebouwd, en het worden een beetje je kinderen. Soms gaan ze goed en dan ben je blij en soms zitten ze aan de grond en dan moet je voor een stukje mee de dieperik in.

Het blijft een risicopopulatie natuurlijk met meer dan haar deel aan geweld, risico’s en zelfmoordneigingen. Ik heb in de loop der jaren dan ook ettelijke methadonpatiënten verloren aan zelfdoding.

Dat is toch nog altijd een graadmeter van de moeilijkheden waar deze mensen mee kampen. Het is geen ritje in het park geweest die twintig jaar. Maar goed we kunnen ons optrekken, aan de velen die het goed doen en die op een of andere manier toch telkens weer het hoofd boven water houden.

Harm reduction

Wat begon als een poging de ellende te beperken door aan risicoreductie te doen, heeft heel anders uitgepakt. Het is voor mij persoonlijk een boeiende en emotioneel verrijkende ervaring geweest, geacht op het gebied van de menselijke verhoudingen. De globale aanpak van methadon onderhoudstherapie in de eerste lijn biedt de mogelijkheid verder te gaan dan gewoon het voorschrijven van een product. Het is mogelijk een antwoord te bieden op een groot aantal gezondheidsvraagstukken die zich stellen in deze risicopopulatie en met deze mensen een zorgrelatie op te bouwen.