12. jun, 2014

Geaardheid

Was Jezus holebi?

Er zijn veel argumenten die er op wijzen.

Om te beginnen wordt hij vaak voorgesteld als een man met lang haar in een witte jurk die graag buiten slaapt. Voorbij de dertig, wat toen ongeveer de levensverwachting was, bleef hij nog steeds ongehuwd, wat destijds dus wel ongewoon was.

Hij hield zich op in voornamelijk mannelijk gezelschap. Dat er een romantische verhouding zou bestaan hebben met Maria Magdalena berust op geen enkel argument uit de tekst van het evangelie. Dat hij haar vergaf, is zeker niet in strijd met onze hypothese dat Jesus gay was. We weten dat veel homo’s het uitstekend kunnen vinden met vrouwen en omgekeerd. We zijn niet bedreigend voor hen en dat is wederzijds. Maar dat terzijde.

Kana

Maar ook dat hij tijdens zijn eerste mirakel, om eens te proberen wat hij kon, water in wijn veranderde en niet in pils pleit voor de aanname, en niemand heeft hem ooit iets over voetbal horen zeggen. Hij was die avond trouwens in het gezelschap van zijn moeder met wie hij een bijzonder innige verhouding had (hint.)

Bovendien veranderde hij het water in goede wijn en geen Château Migraine van de Lidl, met al mijn respect voor de Duitse discounter. Het was dus toch een man met smaak.

Wat ons het meeste treft zijn de laatste woorden aan het kruis, toen zijn moeder en een leerling daar aan de voet stonden: “Vrouw dit is je zoon” en tegen de leerling: “dit is je moeder.” Nadien nam de discipel haar in huis.

Andere Johannes

Die leerling was Johannes van wie we uit het evangelie weten dat Jezus hem bijzonder liefhad. Drie vrouwen en een man woonden de terechtstelling bij. Die man moet dus wel een bijzonder gevoel voor Jezus hebben gehad. In alle klassieke voorstellingen van het laatste avondmaal zien we Johannes met zijn hoofd rusten op de borst van Jezus, in overeenstemming met het Johannesevangelie (waarvan de auteur, het zij hier terzijde opgemerkt niet de Johannes kan zijn van het laatste avondmaal.)

Slot

Iedereen kan zich Jezus voorstellen op de manier die het meeste aanspreekt, en ik vind het wel een mooie gedachte dat hij gay kan zijn geweest.