11. jun, 2014

Ongelovig

Christen en Moslim

Ik ben een Christen die zich voor de Islam heeft gebogen.

Je kunt Christen zijn en moslim terzelfder tijd, aangezien Jezus ook in de Islam erkend wordt, zij het als profeet, niet als God. In de strikt monotheïstische visie van de Islam is de Heilige Drievuldigheid er al ver over. Ik val misschien een beetje in herhaling, maar dat moet dan maar even.

Voor Jan Ruusbroec ademen de Goddelijke Personen als het ware in en uit het woordeloos Al, en lossen zij daar in op, om dan weer op te wellen. Wanneer de ziel zich uitstort in de Goddelijke personen doet zij iets dergelijks: zij lost op en kristalliseert zich weer, in de oneindigheid van Zijn Nabijheid.

Wat daar gebeurt, daar zijn geen woorden voor. Dat is het gronddilemma van elke mystiek, dat we proberen iets te zeggen over het onzegbare. Dat moet fout aflopen. Ofwel kun je er iets over zeggen en dan is het niet langer onzegbaar, of je kunt er niets over zeggen, en dan moet je zwijgen. Waarom er dan over beginnen?

Ik kan me herinneren dat het niet de eerste keer is dat ik dit punt maak in dit dagboek.

Imitatio Christi

Er zijn vele manieren om God in een van zijn personen te naderen, en dan ligt Jezus Christus voor de hand, omdat hij toch ook mens is zoals wij en omdat hij het ook niet onder de markt heeft gehad. Hij is een vredelievende figuur die toch door passie wordt bewogen en die ook in woede kan ontsteken. Een mens van vlees en bloed, gedreven door een onwankelbare overtuiging de wil van de Vader te volgen.

Maria en Martha moeten hand in hand gaan. De meditatie staat het actief zijn niet in de weg, integendeel. In de uren dat we actief zijn kunnen we ons proberen in te zetten voor onze naaste, en in de minuten dat we ons kunnen wijden aan het innerlijke geestesleven kunnen we ons overgeven aan de eeuwige rust, die daar ergens binnen onze ziel sluimert.

Besluit

Je hoeft niet in God te geloven om daarvan te genieten en de vruchten te plukken. Het is geen kwestie van geloof, maar van kiezen voor een weg die naar een beter leven leidt. Beter in de zin dat ik meer goed kan doen. Strikt genomen heb je daar geen extase en geen mystiek voor nodig, maar voor mij hangt dat wel samen. Je hoeft geen kloosterling te zijn om te kunnen mediteren.

Of er een God is, weet ik niet eens zo goed. Ik ben de formule van de Islam toegedaan: er is Geen God behalve God en Mohamed is de profeet van God. Dat vind ik nog altijd heel frappant dat ze daar beginnen met zeggen: er is geen god, om dan pas voorbehoud te maken. Als hij bestaat, dan kunnen we daar niets over zeggen, behalve wat daar in de Openbaring over gezegd is.