10. jun, 2014

Het offer

Rokende altaren

En het Woord is vlees geworden, en heeft onder ons gewoond.

En wij hebben Zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als  Enig-geborene van den Vader, vol van genade en waarheid. Uit het Johannes evangelie 1:14. 14. Et Verbum caro factum est et habitavit in nobis.

Jezus Christus spreekt niet alleen tot ons, maar hij dient ook geofferd worden om onze zondeval af te kopen, en dat offer vergt vlees dat na hem door het hostiebrood wordt vervangen.

Slachtoffer

De hele godsdienst; overal zo een beetje maar zeker in de openbaring van talmoed, bijbel en koran, is opgebouwd rond het idee van het offer. Op het einde van het lange evangelie zal het vlees van Christus sterven, maar hij wordt herboren en overwint de dood.

Dat is het standpunt van de kerkvaders zo ongeveer. Het woord en het vlees die in de Eucharistie zo mooi samen gaan, waar na de woorddienst de broodzegening plaatsvindt, waarbij de hostie zich omvormt tot het vlees van Christus.

Het bloed van de Heiland is vergoten en er zijn voortaan geen bloedige offers meer nodig, en de erfzonde is in een moeite door ook al afgekocht.

Dat is allemaal officiële theologie. Ik vind niets uit.

Afgeroomd

Het is wel het katholieke standpunt, terwijl ik hier de statenbijbel van de protestanten bezig ben te citeren. Het is niet zo dat ik tot een of andere club behoor, want ik ben uit de kerk getreden en beschouw me nu als een herstellende ex-katholiek.

Zowat iedereen die ik ken heeft het wel gehad met de zeurpastoors en de zanikdominees, en al de hypocrisie, de discriminatie van de vrouw en de vernederende behandeling van hertrouwde geschieden mensen en holebi’s. Foei en schande over de kerken. Ze hebben Jezus geen goede dienst bewezen door zover door te gaan op de eigen machtsposities.

Dat neemt allemaal niet weg dat ik van Jezus hou, en dat ik het toch nog altijd de meest inspirerende mens blijf vinden die ooit op aarde geleefd heeft. God moet hij voor mij niet zijn, om zijn heilzame werking uit te oefenen. Hij spreekt ook tot wie niet gelovig is.

Foto: “Corpus Christi” photo by EJ Camp, courtesy of 108 Productions