9. jun, 2014

Taboe

Het schandaal van het kruis

Jezus Christus is vandaag een beetje een taboefiguur geworden.

Je gaat niet op een party naar een jongen toe om hem te vragen wat hij nou van Christus denkt. Het lijkt me geen goede opener. Je zou net zo goed naar zijn mening over Adolf Hitler kunnen vragen. Het brengt mensen op hun ongemak, tenminste in blanke kringen.

Vraag het een moslim en hij zal zeggen dat Jezus een profeet is van de Islam, maar geen God, want dat vloekt met het strikte monotheïsme van die godsdienst.

Tijdgeest

De eerste Christenen waren mensen die met beide voeten in het leven stonden en in hun cultuur ondergedompeld waren. We kunnen Jezus Christus niet los zien van zijn tijd en cultuur, maar we kunnen daar vandaag met onze ogen naar kijken.

De meeste mensen die ik tegenkom geloven er niet meer zo in, en velen krijgen het op hun heupen, niet zozeer van Jezus Christus maar van de kerken, en de mensen die deze kerken leiden.

“Het Licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft hetzelve niet begrepen.” Joh. 1:5

Toch kan het ook voor ongelovigen interessant zijn, te kijken hoe die Jezusfiguur zo belangrijk geworden is, in de loop van tweeduizend jaar, en om nog eens te luisteren naar wat die teksten ons ook nog vandaag te zeggen hebben.

Gothiek

Het is wellicht tijdens de middeleeuwen dat het Christendom zijn hoogte-, maar ook zijn dieptepunten heeft beleefd.

Corruptie, nepotisme, simonie, de zogeheten ‘Adelskirche.’ De leiding van de kerk was in handen gevallen van een kaste die vooral in haar eigen noden voorzag. Bernardus was een hervormer die inzag welke kwalen de kerk teisterden en die daar iets wilde aan doen.

De logos was voor hem, zoals voor de Grieken vóór hem, de blauwdruk van het bouwwerk van de schepping, maar dan met een ander kompas dan de Grieken. De centrale rol is weggelegd voor het offerverhaal, waarbij God niet alleen een woord spreekt maar ook zijn eigen zoon offert. De mensenziel kan niets beter doen dan de voetsporen van de Verlosser treden en proberen te worden zoals hij: de Imitatio Christi.