8. jun, 2014

In het begin

Het oer-woord

Jezus Christus is de Logos.

“Het Johannesevangelie begint met de beroemde woorden, die iedereen kent: In het begin was het woord, en het woord was bij God, en het woord was God.” Dit is voor de mensen van toen, maar ook die van de tijd van Bernardus, en wellicht ook die van nu een vingerwijzing die je niet mis kunt verstaan.

Rond het einde van de eerste eeuw van onze jaartelling hebben de kerkvaders een krachtige cocktail gemixt van het evangelie en de Griekse filosofie. De formule kende de volgende eeuwen een groot succes in godsdienstige kringen en zo is het Christendom ontstaan, dat onze beschaving zo doordrenkt.

Ontkerstening

Niet alleen als godsdienst, maar ook als geschiedenis, cultuur en samenlevingsmodel. Hoezeer ze ook ontkerstend is, blijft ook onze beschaving van vandaag christelijk van inslag en onchristelijk van uitwerking. Dat is de vreemde paradox. In wezen is het een cultuur die Christus meer dan ooit nodig heeft, of toch zijn echte, werkelijke boodschap van liefde en mededogen voor de zwakke.

De eerlijkheid gebiedt toe te geven dat we deze hoge idealen wel mogen koesteren, maar dat we die metterdaad niet belichamen, want daarvoor is er in onze maatschappij te veel onrecht. Neemt niet weg dat het iedereen vrij staat kennis van de boodschap te nemen.

Taalspel

Het Christendom is heden ten dage een taal die miljoenen mensen spreken, of toch een taalspel. Om een of andere reden heeft het evangelie een groot deel van de wereld veroverd en oefent het een invloed uit die nog steeds doorwerkt tot vandaag. Of dat geleid heeft tot een rechtvaardiger maatschappij, daar zal iedereen een andere mening over toegedaan zijn. Ik geloof echter van wel.

Ik ben nog steeds van mening dat het evangelie het bij het rechte eind heeft. Het probleem is niet dat het teveel wordt toegepast, maar te weinig.