1. apr, 2014

Terugblik

Borderline revisited

Er zijn heel wat reacties gekomen op ons thema van vorige maand.

Een moeder van een psychiatrische patiënt komt nog eens terug op onze artikels omtrent psychaitrie in het algemeen en borderline persoonlijkheid in het bijzonder. Ook alle anderen die hebben gereageerd, hartelijk dank voor de belangstelling in mijn artikelen. Ze zijn te vinden in de maand februari onder dagboek 2014.

Doordat ze chronologisch geplaatst zijn staat de jongste bijdrage boven. Je kunt ofwel op ‘oudere’ klikken en je zo een weg banen richting 1 februari, maar er is ook een overzicht, zodat je beter kunt zien hoeveel artikelen er zijn. Sorry dat het zo opgebouwd is.

Verschil

De bijval toont aan dat de reeks aan een behoefte tegemoet komt.

Borderliners zijn vaak uiterst gevoelige en charmante mensen, eens je hun vertrouwen hebt gewonnen. Vaak schenken ze hun vertrouwen net aan de verkeerde personen trouwens, dat is ook zo tragisch. Terwijl wij als hulpverleners het soms zo moeilijk hebben hun vertrouwen te winnen. Dat is zo eigenaardig.

Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat aangepaste zorg een groot verschil kan maken in de levenskwaliteit van mensen die met borderline persoonlijkheidsstoornis behept zijn, of met een andere ernstige psychiatrische stoornis kampen.

Die zorg komt op de eerste plaats uit de omgeving als die er is. Niet iedereen kan teruggrijpen op het gezin of de familie. We hebben in de moderne grootstad ook vaak te maken met mensen die totaal geïsoleerd zijn en die geen naasten hebben om op terug te vallen behalve dan de hulpverlening, en die is ook niet altijd makkelijk te verkrijgen, zoals ook deze moeder heeft kunnen vaststellen.

Mantelzorg

Als de omgeving wel adequaat is, en een groot deel van de zorg op zich neemt, is dat meestal een groot voordeel, zoals de moeder over wie ik het had, grif kan getuigen. Het is een vrouw die altijd zeer discreet is gebleven, die in stilte haar carrière heeft opgegeven om haar telg bij te kunnen staan in de eindeloze ziektegeschiedenis, in alle anonimiteit en zonder dat het de gemeenschap iets kost.

Dergelijke mensen die binnen hun eigen familie het verschil maken, verdienen een pluim en wat ze doen wordt in onze samenleving naar mijn aanvoelen te weinig gewaardeerd. Het is bewonderenswaardig wat deze vrouw voor haar kinderen heeft gedaan. Ze zal er wellicht nooit een decoratie voor krijgen, omdat al dat werk in de mantelzorg in het verborgene blijft. Er is nooit een factuur voor uitgeschreven, en dat zal wellicht ook nooit gebeuren.

Wat ik wel weet is dat deze vrouw een groot verschil ten gunste heeft bewerkstelligd in het leven van haar dochter.

Kritisch en nuchter

De zorg is schaarser dan we denken.

Persoonlijk zie ik om me heen toch veel dingen die beter kunnen. Dan is het heel nuttig dat er een moeder is die de juiste vragen stelt daar waar de dochter op de grond van haar aandoening, niet de assertiviteit en de nuchterheid van geest heeft, die soms nodig zijn om de juiste beslissingen te treffen, en vol te houden.