29. mrt, 2014

Kromme voeten

Hallux valgus

Wat moet je met moeilijke voeten?

Het klinkt verschrikkelijk maar het is niet dodelijk. Hallux valgus betekent alleen maar dat mijn tenen scheef gaan staan, en naarmate de jaren toenemen, worden mijn voeten steeds krommer. Het grootste probleem doet zich voor ter hoogte van de wortel van de grote teen, maar het zet ook de pezen en kapsels onder spanning, en je krijgt er uiteindelijk alleen maar pijnlijke en moeilijke voeten van.

Het heeft veel met schoenen te maken en daar zou ik een boom kunnen over opzetten. Ik had het er onlangs over met Myriam die behept is met dezelfde voetenkwaal. Zij heeft zich al twee maal laten opereren, maar zij blijkt ondanks de ingreep toch ook nog altijd met die voeten te sukkelen, en we mogen niet zeggen dat ze na haar operaties lichtvoetig door het leven huppelt.

Vrijheid blijheid

Ze beklaagde zich er een beetje over dat haar chirurg er ook geen raad mee wist.

Dat is nu zo vreselijk Hollands, dat systeem wat ze daar hebben, dat ertoe leidt dat je maar te aanvaarden hebt wat ze je vertellen. Ik stelde nog voor om een tweede opinie te vragen, en dat blijkt in Nederland niet zomaar te kunnen. Als ik haar was zou ik in België gaan raadplegen, alleen maar om een derde of vierde opinie te krijgen, niet om er los in te vliegen met een derde operatie.

Eerst goed nadenken en voor en tegen afwegen. Je kunt niet blijven opereren. Het gaat alleen om advies. Waarom zou ze niet over de landsgrenzen kijken inzake zorg als haar vraag niet beantwoord is in eigen land?

Open grenzen

Dat recht heb je als Europeaan.

Je kunt naar alle landen gaan om je te laten verzorgen.  Je kunt in België nog altijd voor relatief weinig geld een uitstekend advies in een universitair centrum voor voetchirurgie aanvragen, zonder behoefte aan enige verwijzing. Als het een moeilijk geval is, kun je genieten van een collegiale bespreking van je probleem door een panel van deskundigen.

En dan kun je nog beslissen. En je kunt een derde opinie vragen, en een vierde. Dat is België dames en heren! Geen wonder dat Nederlanders massaal onze ziekenhuizen bezoeken. Niet dat we wonderen kunnen doen en het is uitkijken voor allerlei schurken, maar je kunt mits enige voorzichtigheid prima advies krijgen voor weinig geld.

Vrees

Behalve een amandeloperatie toen ik zes of zeven was ben ik nooit geopereerd geweest in mijn leven en ik wens dat graag zo te houden.

Ik schuif de operatie voor me uit omdat ik denk dat je het beter zo laat mogelijk in het leven kan doen. Ik heb überhaupt niets met heelkunde of operaties. Ik mag er niet aan denken. En als het me zou overkomen dat het moet gebeuren dan zou ik me liefst de beste chirurg uitzoeken.

Ik kan alleen maar ervoor pleiten eerst deskundig advies te vragen en vervolgens eens goed na te denken, om voor en tegen af te wegen. Ik kan er allemaal mijn mening over geven, maar zelf doe ik het ook in de broek als ik aan de andere kant van de toonbank beland. Zo liet ik me behandelen voor goedaardige huidgezwelletjes door een hele dermatoloog en dan piep je toch anders als je daar in je ondergoed staat.

Ik mag soms wel kakelen dat ik het allemaal weet, maar dat is niet zo als ik zelf aan de beurt ben. Al de branie die ik ooit mag gehad hebben, verdwijnt als sneeuw voor de zon, zo gauw het over mijn eigen gezondheidsproblemen gaat.