6. mrt, 2014

Openbare omroep

Commercieel

Reclame moet niet storend worden.

Dankzij de moderne media komt reclame op allerlei manieren binnen. We hadden het al even over publiciteit op televisie en radio, en hoe eraan te ontkomen.

Vreemd is trouwens dat de openbare omroep op de radio wel commerciële publiciteit mag uitzenden en daarvoor wordt betaald. Ik vind dat bijzonder jammer dat er niet gekozen is voor een net dat verschoond blijft van publicitaire boodschappen. Op pakweg de internetversie van MNM hits is dat trouwens wel al zo. Constante muziek zonder gelul. Dat is toch veel prettiger dan dat gezeik de hele tijd over spaarrente, een autoverzekering, of over de lotto.

Telemarketing

Via de telefoon houd ik er helemaal niet van benaderd te worden .

Eergisteren ging de telefoon over, en vraagt een vrouw mij, of  ik op de hoogte ben van het bestaan van product X?

“Nee mevrouw, en ik wens het ook niet te leren kennen.” Zo was mijn gevatte antwoord. Gelukkig gaf ze meteen op. Nou echt, dat hoeft voor mij niet, publiciteit via de telefoon, vaak vermomd als nepenquêtes, en mijn mening wens ik nergens over te geven, want het lijkt me beter niet met onbekenden te praten. Het zijn mensen die zich nauwelijks voorstellen, die door niemand geïntroduceerd zijn, en van wie we niet weten wat ze met onze antwoorden gaan doen. Ik denk als iedereen doet zoals ik, door er niet op in te gaan, dat het snel afgelopen zal zijn.

Computer

Een andere en zeer agressieve manier heb ik op de computer meegemaakt, toen ineens allerlei publicitaire pop-ups opdoken en het er flink op leek dat een reclame spuiende onzinbron zich overal had ingenesteld. Ik kwam er niet uit, ook niet met allerlei virusprogramma’s en computerscans, en ik heb uiteindelijk via e-mail de helpdesk van 123 websites geraadpleegd. Ik werd daar zeer vriendelijk en doeltreffend geholpen door een dame die me vroeg een screendump te maken.

Sorry voor al het Engels. Het kwam er op neer dat ik een momentopname van het scherm moest maken en doorsturen. Per kerende stelde zij de juiste diagnose.

Blijkbaar had ik in de hitte van de strijd een programma gedownload dat zich tussen mijn eigen programma’s genesteld heeft en dat vandaar uit zowat de hele computer overnam met reclameboodschappen.

Reclamevrij

Een app moet je tegenwoordig zeggen voor zo een toepassing die je laadt. Het volstond het vreemde programma te wissen via het regelpaneel en het was in orde. Gelukkig maar; want ik vond het bijzonder zuur te moeten vaststellen dat mijn eigen website werd ontsierd door reclameboodschappen. Daar werd ik echt niet goed van. Ik verkeerde aanvankelijk in de mening dat dit voor iedereen zichtbaar was, en dat het aan de 123website server lag, quod non. Het was alleen maar op mijn eigen computer, dus niemand heeft er last van gehad. Ik zou me schamen als het wel zo was.

Ik heb mijn persoonlijke website zoveel mogelijk vrijgehouden van publiciteit en het is met spijt dat ik moet vaststellen dat ik nog wel reclame maak voor 123website zelf, wanneer ik bijvoorbeeld de nieuwsbrief verstuur.

Afbeelding: screendump van deze pagina op de website. Het beoogde kwatta-effect komt hier niet uit de verf.