4. mrt, 2014

Pop-ups

Inbouwkeukens

Ik heb het wel gehad met pop-ups.

Je komt ze overal op het internet wel tegen. Ineens wordt het scherm ingenomen door een publicitaire boodschap en moet je gaan zoeken waar je moet klikken om het weer weg te krijgen. Het is telkens weer even vervelend.

Alles wat je gratis krijgt is meestal vergeven van de publiciteit. Het is vermoeiend en het is niet zo onschuldig als veelal wordt aangenomen. Het neemt toch telkens een stuk aandacht weg, en je wordt hoe dan ook beïnvloed door een boodschap vanwege iemand die daarvoor betaald heeft, en die zijn geld niet zo maar staat weg te geven. Die iemand wordt daar noodzakelijk beter van, maar wijzelf niet.

Onderscheid

Niet alle publiciteit is slecht en vervelend en er zijn ook best wel mooie spots aan te wijzen, maar dan ga je er weer aandacht aan schenken en het leidt alleen maar af.

Wat dat betreft is het lichtjes anders met publiciteit op televisie en radio. Op de televisie valt er deels nog aan te ontkomen, dankzij de onvolprezen openbare zender, al krijg je daar ook ongevraagde informatie opgedist. In principe gaat het daar om boodschappen van algemeen nut, maar als op die manier de kamer van tuinarchitecten de huiskamer binnenkomt, vind ik dat er toch over.

We kijken wel eens een film op een commerciële zender, maar dan krijg je om de haverklap keukens, fish-sticks, maandverbanden of auto’s over je uitgestort. Wie kent in België niet Donald Muylle die keukens maakt “alsof ze voor mezelf zouden zijn.” En Chloë die zich de volgende morgen goed voelt dankzij het verorberen van darmyoghurt, waardoor haar buik anders gaat gisten.

Al die tevreden families die uitpuilen van vreugde omtrent tomatensoep met balletjes, naar het schijnt de favoriet onder de soepen, en die vrolijk op reis vertrekken in een glanzende auto met vader aan het stuur en moeder op de passagiersstoel op weg, naar nog meer vlekkeloze pret in een zorgeloos vakantieverblijf.

Het zal de Europese droom wel zijn zeker.

Radio

Aan publiciteit op de televisie kun je aan heel wat ontkomen, door wat vaker naar het toilet te gaan dan nodig is, of door die momenten uit te kiezen om een wasmachine te vullen.

Het gaat er enigszins anders aan toe met radiopubliciteit in mijn geval, omdat radio nu iets is wat aanstaat wanneer je met iets bezig bent. Autorijden bijvoorbeeld, of koken, of dagboekbijdragen schrijven. Naar de radio luisteren, is meestal iets dat op de achtergrond van het bewustzijn plaatsvindt. Dat maakt de beïnvloeding wellicht nog een stuk subtieler omdat je bewuste verdedigingsmechanismen grotendeels uitgeschakeld zijn, daar het bewustzijn bezig is met andere taken dan het radioluisteren.

Publiciteit op het internet is net zo vervelend omdat het in de weg van het werk komt te staan. Ik zoek de hele tijd informatie op het internet, meestal omdat ik snel iets wil weten. Als ik daarbij kostbare tijd moet verliezen door allerlei reclameboodschappen  uit de weg te ruimen, vooral ik pakweg te weten kom of een bepaald antibioticum mag tijdens de zwangerschap, wel dan gaat dat gauw vervelen.