21. feb, 2014

Getuigenissen

Internetforum

Borderliners stuiten op een hoop onbegrip.

“Het zijn vaak de meest gevoelige en intuïtieve personen, die deze wereld niet kunnen verkroppen, en daardoor klachten ontwikkelen.” Dit schrijft een zekere ‘Indi’ op een internetforum omtrent borderline en ik kan dit in grote mate onderschrijven.

Zo sprokkelde ik nog een paar uitspraken en een getuigenis, zoals blijkt uit het volgende, met weglating van de pseudoniemen.

Zo meent iemand: “Het zit in de genen, maar niet iedereen die het gen heeft zal het beeld ontwikkelen, want er zijn ook omgevingsfactoren aanwezig en vaak is er in de voorgeschiedenis een traumatische ervaring te vinden.”

“Behandeling kan heel goed werken,” vindt iemand anders, “maar daar zijn de juiste hulpverleners voor nodig,  met zorg op maat van de vraag gesneden.”

Lastig

Veel hangt ook af van de draagkracht van de omgeving.

Samenleven is niet altijd een sinecure. Zo getuigt iemand: “Een familielid van mij is een borderliner, niet gezellig! Bij en tijd en wijle wordt ik als ‘vijand’ gekozen. Alles, maar dan ook alles is mijn schuld, vergezeld door verdachtmakingen: “ik weet wel dat je achter mijn rug over mij praat", "je wil mij weg hebben he, in een gesticht"?”

Iemand anders op het forum heeft zelf een lichte vorm van borderline en dat is alles behalve leuk. “Je kan beter een gebroken been hebben, dan dat je rondloopt met een kapotte geest. Ik zou graag echt gelukkig willen zijn, maar gevoelsmatig is dat wat lastiger. Erg jammer en toch wel frustrerend.”

Getuigenis

Of dan het volgende ontroerende getuigenis, dat we hier uitgebreid weergeven: “Ik heb vanaf mijn jeugd tot verleden jaar met iemand omgegaan die borderline heeft.

Ik heb me echt 200% gegeven voor deze vriendschap, wel honderden keren maar het is op/uit/klaar. Op een gegeven moment kun je niet meer. Na de zoveelste onredelijke gebeurtenis, wat je uiteraard nooit rechtstreeks van de persoon te weten komt, ben ik er klaar mee.

Ook heb ik een nicht(je) die borderline heeft. Daar heb ik ook mee gebroken nadat ik op het punt stond een zware operatie te ondergaan en toen (via whatts app) voor mijn voeten kreeg dat ik maar moest sterven op de operatietafel (een langzame pijnlijke dood) Dit slechts alweer eens wegens vermeende achterklap.

Bij haar weet ik wel waar het vandaag komt. Haar vader is namelijk psychopaat en heeft haar helemaal gek gemaakt, maar zij blijft aan hem hangen. In mijn werk heb ik vaak met mensen met borderline te maken maar daar kan ik prima mee overweg. Komt ook omdat het niet te dichtbij komt. Ik wil hier iedereen die borderline heeft of er mee te maken heeft veel sterkte/succes wensen.”

Commentaar

Ik vind het zeer mooi hoe deze anonieme getuige toch geen vooroordeel heeft, ondanks alle conflicten, en op het werk er geen graten in ziet met borderliners om te gaan.