14. feb, 2014

Borderline?

Wat is het nu?

Wat is borderline nu, en hoe kunnen we het herkennen?

In wat volgt zal ik een tekst zonder auteur navolgen, die te vinden is onder volgende link: http://plazilla.com/de-9-kenmerken-van-borderline. Iedereen die wil kan dat daar lezen, maar ik ga het hier toch nog wat samenvatten om er mijn eigen opvattingen bij te geven.

Diagnose

De diagnose dient vijf van negen mogelijke kenmerken te verenigen, die in het artikel netjes onder elkaar staan, en waar we even doorheen zullen fietsen.

De onbekende auteur beschrijft Borderline als een ontwikkelingsstoornis, in de ontplooiing van kind tot volwassene, op grond van een overgeërfde factor die een bijzondere vorm van kwetsbaarheid doorgeeft. Maar daar komt nog iets bij.

Heel dikwijls sprake van verwaarlozing, seksueel misbruik, seksueel geweld, mishandelingen en andere traumatische ervaringen tijdens je ontwikkeling van baby naar volwassene. Die erfelijke kwetsbaarheid enerzijds en die kwetsuren anderzijds, leiden samen tot hechtingsstoornissen. Het zal moeilijk zijn anderen vertrouwen te schenken, omdat het grondvertrouwen is aangetast.

Abandonisme

Mensen met borderline doen vaak een groot beroep op hun omgeving.

De stoornis uit zich meestal in de vroege volwassenheid wanneer blijkt hoe moeilijk het is de volle autonomie van een volwassene uit te bouwen.

Het ene moment hebben ze behoefte aan aandacht en contact, het volgende moment kunnen ze zich terugtrekken in zichzelf, zich afzonderen en het contact afwijzen. Familie en vrienden hebben vaak moeite met al deze emotionele uitbarstingen en impulsief gedrag. Daardoor staan menselijke relaties voortdurend onder spanning tot ze breken.

Het eerste van de negen kenmerken is de angst alleen gelaten te worden of moeilijk alleen te kunnen blijven, maar ook zich het verlaten voelen, met de zekerheid dat het aanknopen van elke menselijke betrekking vroeg of laat tot verlating zal leiden en daarom de moeite niet meer waard is. Deze verlatingsangst werkt verlammend en kan ertoe leiden dat de weinige relaties die bestand zijn gebleken tegen deze druk geïdealiseerd worden.

Zwart/wit

Dit heeft al meteen te maken met het tweede punt: dat borderline persoonlijkheden kunnen omslaan van heel hartelijk en enthousiast  naar wantrouwig en vijandig. Ze vertonen de neiging zwart/wit de denken zonder acht te slaan op grijsnuances. Ze zijn voor jou of tegen jou, en dat kan plots omslaan omwille van een kleine opmerking.  

Dit is een andere verklaring waarom het zo moeilijk is langdurige contacten op te bouwen. Velen potentiële vrienden en kennis zullen afhaken als ze merken dat het ineens uit kan zijn met de pret. Er ontstaat dan ook vaak een patroon van kort opeenvolgende maar intensieve relaties, die passioneel kunnen verlopen tot het ineens afspringt. Zo vertonen de borderline persoonlijkheden ook snelle wisselingen in hun zelfbeeld, hun toekomstplannen, seksuele identiteit en type vrienden.

We zullen het daar voor vandaag bij laten en morgen hopelijk verder gaan met de volgende kenmerken.