12. jan, 2014

Angst

Met een hoofdletter

Om de gebruiker beter te begrijpen is het nodig achter de motivatie te komen, die hem er toe noopt, te blijven gebruiken.

Naarmate we in de omgang de gebruiker beter leren kennen, zal hij of zij ongetwijfeld meer en meer informatie prijsgeven, die ons inlicht over de drijfveren die tot continuering van gebruik hebben geleid.

Het probleem met drugs ontstaat immers niet wanneer je er mee begint. Veel adolescenten en jonge volwassenen komen met drugs in aanraking en zullen bij gelegenheid wel eens iets proberen als de omstandigheden juist zitten. Dat experimenteergedrag is waarschijnlijk niet uit te roeien, ook niet met ontradende campagnes. Die slaan geen deuk in een pakje boter.

Afhankelijkheid

Nee het probleem is te vinden bij degenen die ermee doorgaan.

Vele anderen zullen na een of twee keer proberen de nadelen afwegen tegen de voordelen en erachter komen dat het voordeel niet zo groot is, maar de gebruiker gaat ermee door ondanks alle nadelen.

Om te beginnen is er de kostprijs en de moeite om eraan te komen, zeker als het over illegale drugs gaat. Nee het probleem ontstaat bij degenen die ermee doorgaan. Dat moet dan zijn omdat ze daar een voordeel in vinden dat voor hen geen prijs heeft. Dat voordeel heeft steeds te maken met controle. De gebruiker gebruikt omdat hij of zij de indruk heeft, over een middel te beschikken, dat hem of haar binnen de kortste keren in staat stelt, een diepgaande invloed op het inwendig milieu uit te oefenen, waarbij een ongewenst gevoel opgeheven of een gewenst geschapen wordt.

Angst en schrik

Het gekozen middel zegt al iets over de motivatie.

Zo zal de alcoholist vaak iemand die zijn die een domper wil leggen op pijnlijke gevoelens zoals verdriet of schuld, en bovenal de Angst. Met een hoofdletter. Het gaat om een allesdoordringende en allesoverheersende angst die de controle over zichzelf en de omgeving aantast, en die ook de actieradius inkrimpt en het individu beknot in zijn mogelijkheden.

Door alcohol te drinken vallen de angsten weg en breekt de ziel los uit haar kluisters van angst en onzekerheid. Daardoor krijgt de gebruiker de indruk hier een belangrijke hefboom in handen te hebben om zijn onlustgevoelens te bestrijden zonder zichzelf in vraag te moeten stellen. Die persoon die dat gewaar wordt gaat door met drinken, terwijl iemand anders alleen maar zal drinken als de sociale druk groot genoeg is om zulks te doen.

Alcohol is zelfs vergeleken met ons modern farmaceutisch arsenaal van middelen die daarop ingrijpen, nog altijd een van de meest angst-werende middelen die we kennen. Iemand met een alcoholprobleem is over het algemeen een bange mens.

Slotsom

Voor de hulpverlener is het heel nuttig er proberen achter te komen waarom iemand gebruikt. Bij alcohol situeert zich dat meestal in de sfeer van de angst- en schuldgevoelens. De drinker is dan ook vaak gebaat bij strategieën die ook zonder het middel angstverlichting geven. Het is heel moeilijk de gebruiker ervan te overtuigen met het gebruik te stoppen als er niet iets anders in de plaats komt, aangezien anders de hulpmiddelen worden weggenomen die het innerlijk gevoel draaglijk maakten.

Afbeelding: Sherlock Holmes en Dr. Watson