10. jan, 2014

Brood en wijn

Vlees en bloed

Elk middel heeft zijn milieu.

Elke primitieve samenleving heeft zijn roesmiddel waarvan het gebruik door allerlei regels is omgeven, en vaak zijn daar godsdienstige of culturele motieven mee verweven. Het verschil met onze moderne beschaving is, dat wij nu toegang hebben tot alle roesmiddelen, waar dat vroeger meestal maar een zal geweest zijn. Nog een verschil is dat wij beschikken over chemisch gezuiverde en geconcentreerde stoffen, wat de werking vele malen krachtiger maakt dan de traditionele plantaardige vormen.

Zo is cocaïne in poedervorm veel krachtiger dan in cocabladeren die je dient te kauwen. Morfine is een gezuiverd extract van opium, dat meerdere stoffen bevat.

Bloed en wijn

De christelijke cultuur is verweven met wijn, dat geldt als het bloed van de Verlosser.

Door zijn offer verandert Christus niet alleen het wijn in bloed, maar ook het bloed in wijn. In plaats van bloedige slachtoffers te eisen, vraagt de God van het Nieuwe Testament nu voortaan alleen offers van graan  en druiven, onder de vorm van brood en wijn. Ik zou daar graag verder op in gaan, maar dat moet dan maar een andere keer.

Hoe dan ook kunnen we uit het evangelie opmaken dat Jezus met zijn apostelen wijn dronk. Daar zijn allerlei regels aan verbonden, bijvoorbeeld dat kinderen, en veelal ook vrouwen niet of minder verondersteld zijn te drinken. Mannen onder elkaar tijdens de vrije uren, daar zal niemand iets  op zeggen.

Wijn is de centrale drug van de christelijke cultuur. Landen die geen wijn kenden gingen dan maar graanproducten gisten en daar kwam dan het bier uit. In de Maghreb is wijn traditioneel verboden op grond van een vers in de Koran. Het gebruik van cannabis is in bepaalde gebieden dan weer wel ingeburgerd. In Iran en de omgevende landen is opium ingeburgerd. Cocaïne komt uit Zuid-Amerika.

Modern

Elke pre-industriële cultuur had zo wel iets. De schade daarvan bleef beperkt omdat allerlei regels en zeden het gebruik aan banden legden, en omdat de middelen alleen in hun natuurlijke vorm voorradig waren, zodat de concentratie en de zuiverheid nooit zo hoog werden dat het problemen van overdosis en intoxicatie kon opleveren.

Vandaag zijn in elke moderne stad al die middelen te vinden, in geconcentreerde vormen, hetzij via legale kanalen hetzij op de illegale markt. Wat die laatste betreft, kunnen we opmerken dat illegale middelen duur en van slechte kwaliteit zijn. Je zult altijd zien dat het illegaal maken van een middel het duurder maakt en dat de gebruiker blootgesteld wordt aan minderwaardige, vermengde of versneden middelen aangezien er geen toezicht is op de productie en verkoop. Als de markt wordt overgelaten aan de misdaad dan krijgen de misdadigers de gelegenheid hoge winsten te boeken zonder acht te slaan op de gezondheid van de klant.

Hieruit blijkt natuurlijk al dat ik overtuigd voorstander ben van een decriminalisering en depenalisering van het middelengebruik. Moeilijke woorden om te zeggen: haal het gebruik uit het strafrecht, en regel de productie en verkoop van de stoffen op basis van kwaliteit en zuiverheid.