6. jan, 2014

Ontvoogding

Kennisverspreiding

De bevolking trekt zich zowat overal steeds minder aan van de godsdienst.

Zowel in de gewezen Christelijke als Islamitische landen is de bevolking verstedelijkt. Het is een wereldwijd fenomeen. De invloed van de traditionele godsdienstbedienaren, die de kerken en de moskeeën bevolken is altijd al sterker geweest in de landelijke dan in de stedelijke omgeving.  Er leven nu meer mensen in de stad dan op het platteland.

De steden barsten uit hun voegen en ook die gebieden die traditioneel als landelijk gezien worden, raken meer en meer verstedelijkt. De toegang tot de media heeft zich overal verspreid, met als kroon op het werk het internet dat de wereld thuis brengt en een weergaloze toegankelijkheid van informatie waarborgt.

Revolutie

De Arabische omwenteling is nog volop bezig in landen zoals Tunesië en Egypte, landen die zich opnieuw uit moet vinden, wat met spasmen en krampen gepaard gaat. Een gelijkaardig verschijnsel treft nu Turkije. Op zich is dat niet iets wat uitging van de Islam, maar veeleer van een jongere generatie, die wel opgeleid is en  toegang heeft tot de media maar die zich niet kan ontplooien, omdat zij geen toegang tot werk of carrièremogelijkheden krijgt.

Die zijn de betutteling, de leugens en de schaamteloze verrijking van de corrupte elite beu.

Ook de moslimbevolking die bij ons in de westerse landen verblijft, is geseculariseerd.

Er zijn wellicht hier en daar jongeren die op zoek gaan naar een extreme benadering van de godsdienst, zoals er wellicht evenveel zijn die zich op drugs storten. In beide gevallen wordt de aantrekkingskracht van de afhankelijkheid duidelijk geringer als er zich serieuze integratiekansen voordoen.

Zo gezien pakken discriminatie en haatgevoelens averechts uit want ze drijven de jongeren in de armen van de tegenstander.

Co-existentie

We kunnen de radicalisering van de islambevolking alleen maar een halt toeroepen als we haar serieus nemen en toelaten vreedzaam met ons samen te leven. Die vreedzaamheid kan alleen  slagen op basis van gelijke kansen. Als onze samenleving daar niet toe in staat is, mogen we ophouden met allerlei slogans te roepen, als zou ons maatschappijmodel superieur zijn aan dat van hen, omdat het onze gebaseerd is op democratie en gelijkberechtiging.

We hebben er belang bij dat er een middenklasse groeit van mensen die wat te verliezen hebben. Daar zullen we de gematigde, gevormde en enigszins verlichte gesprekspartners te vinden die we nodig hebben om tot dialoog te komen op basis van wederzijdse achting, en met de bereidheid naar elkaar te luisteren.

We moeten er dan ook mee ophouden te pas en te onpas al het slechte nieuws uit de moslimwereld op een hoopje te gooien en overal de hand van El Qaida te zien. Ik heb de hele dag contact met tientallen moslims en ik zie daar niet zo veel sympathie voor eender welk terrorisme. We mogen niet vergeten dat veruit de meeste slachtoffers van het terrorisme wereldwijd moslims zijn.

Omsluitend

We moeten blijven streven naar een samenleving die alle godsdiensten gelijk behandelt met inbegrip van de godsdienst-lozen en degenen die er een afkeer van hebben. Iedereen van mijn leeftijd zal zich nog goed de tijd kunnen herinneren dat een bevolkingsgroep een welbepaalde kerk of godsdienst aanhing en dat wist op te dringen aan iedereen. Niemand wil naar die tijd terug, zeker ook de middenklasse van de moslims niet. Laten we mikken op een inclusieve samenleving waarin iedereen kansen krijgt en elkeen zich naar aanleg en begaafdheid kan ontplooien.