5. jan, 2014

Armaggedon

Bloed en tranen

We hadden het al over Sally.

Ik voel wel een zekere mate van eerbied en ontzag voor deze oude ziel die op een goede dag in Brussel terecht is gekomen om er les te geven, en die hier gedijt als nergens anders, in de vrije geestelijke atmosfeer die hier heerst. Maar toch mopperen over de verloedering van de stad en de teloorgang van de beschaving, die bedreigd wordt door het materialisme (de schuld van de protestanten) en de Islam, zoals we gisteren uiteen zetten.

Nu is Sally wel een cultuurmens eigenlijk zoals je ze zelden tegenkomt. Zij is een leesmuis die zich door de hele Westelijke literatuur heeft gewerkt en over zowat alle auteurs mee kan praten die ik zou kunnen opnoemen. Dat schept natuurlijk verwachtingen die de realiteit niet kan inlossen. Ik bedoel maar te zeggen dat de werkelijkheid schril afsteekt tegen wat de literatuur ons te bieden heeft.

Hier en nu

Nu kun je wel van boek veranderen, maar niet van werkelijkheid.

Je zou nog kunnen proberen je omgeving anders in te richten of van plaats veranderen, maar daarmee verander je nog niet de loop van de geschiedenis, die volgens Sally haar logische afwikkeling volgt naar een rampspoedig einde van de Christelijke beschaving. In die nakende schipbreuk ziet zij een grote rol weggelegd voor de Islam die zoals iedereen weet wereldwijd alleen maar aangroeit, hetzij door de toevloed van bekeerlingen als door de hoge geboortecijfers in de mohammedaanse bevolkingslagen.

Wist u dat Brussel zowat de jongste stad is van het land omdat hier de meeste geboorten voorkomen, en dat is grotendeels op de rekening te schrijven van de moslim vrouwen in de migrantenpopulaties.

Migranten mogen we ze niet meer noemen, daar velen van hen maar een keer gemigreerd hebben en dat lang geleden, aangezien ze nu niet zoveel animo meer vertonen nog meer te migreren. Omdat het hier in België zo goed is.

Bezorgdheid

Nu ja wat heet goed.

Niets van dit alles heeft een opbeurend effect op Sally, wel integendeel. Zij voorziet in 2030 een geheel Islamitisch Brussel. Dat is wel bijzonder dichtbij. Ik weet dat toch niet zo. Ik geloof het eigenlijk niet.

Waar zou de Islam het vandaan halen om ineens de Christelijke beschaving te gaan overheersen om haar vervolgens te vernietigen? Ik vind dat een vreemde angstidee. We zien de Islam wel groeien, maar tijdens die groei treedt ook diversifiëring op. Naarmate er generaties bijkomen is in de meeste landen die open op de wereld staan een verregaande secularisering opgetreden, waarbij de godsdienstbeleving zich meer en meer terugtrekt op jaarlijkse rituelen, en de begeleiding van geboorte en vooral het sterven.

Daar houdt het meestal op. De beste manier om te vermijden dat onze moderne samenleving zou overheerst worden door een bepaalde godsdienstige groep is de verspreiding van de moderne kennis dankzij het onderwijs en de media.