4. jan, 2014

Het ei van Columbus

Spaanse furie

Er zijn er nog veel die hunkeren naar eengemaakt Europa onder de geestelijke leiding van de Paus en de Keizer van het Heilige Duitse Keizerrijk.

Aan de Europese katholieke rechterzijde leeft tot heden nog altijd een nostalgische hunker naar die gouden periode, toen Keizer Karel jong was en in Brussel en Mechelen een programma werd ontworpen, dat moest leiden tot een eengemaakt christelijk, lees katholiek Europa, naar het model van de eenmaking van Spanje.

In het gesprek met Sally naast de kerstboom had ik de gelegenheid me te verbazen over deze mythe die al zeer oud is, maar desondanks krachtig blijft nawerken. Wellicht komt dat door haar Spaanse bloed en haar adellijke wortels, waarbij nog waarden gelden zoals een gegeven woord, en trouw aan vorst, kerk en vaderland.

Geloof

Voor een Spanjaard is dat allemaal hetzelfde, want zowel vorst als vaderland zijn katholiek en de kerk staat er in een hoog aanzien.

Behalve Polen wellicht is er nauwelijks een land denkbaar dat zo verknocht is aan het katholicisme als Spanje tenminste wat de elite betreft, de oude families die diep in de grond geworteld zijn, zoals het geslacht van Sally.

Psychologisch zit dat Spanje gekneld tussen het protestantisme en de Islam en dat leidt tot een zekere hang naar hegemonie van het eigen gelijk. Het is de kerk die de internationale verhoudingen zou moeten stroomlijnen op basis van een gemeenschappelijk geloof.

Volksvreemd

Met het protestantisme wordt niet alleen verwezen naar de protestanten op zich, want ze worden ook verantwoordelijk geacht voor de materialistische ontaarding van de moderne samenleving die zich wentelt in een voortdurende race naar vertier en genot.

De rasechte Spanjaard ervaart dat als volksvreemde invloeden, net zoals aan de andere kant de Islam. We mogen niet vergeten dat de katholieke koningen in de vijftiende eeuw te kruis en te zwaard de eenheid van het land hebben bewerkstelligd, ten koste van de moslimrijken die er waren.

Het jaar 1492 is het scharnierjaar waarin niet alleen Columbus Amerika ontdekt, maar de militaire eenmaking een feit is, en de ideologische eenmaking wordt ingezet met de verdrijving van de Joden onder Ferdinand en Isabella (zie afbeelding.)

De macht van het geloof in de universele waarheid van de katholieke leer ontaardde in vervolging van degenen die tekenen vertoonden van afvalligheid. De Spaanse Inquisitie zou haar gouden eeuw beginnen, of twee eeuwen zeg maar, want ze bleef actief tot diep in de zeventiende eeuw.

Het zouden ook de gouden eeuwen van Spanje worden dat kon bogen op de inkomsten uit de overzeese gebieden om in Europa naar hegemonie te streven. Dat plan is verzandt in de modder van de geuzenoorlogen in de lage landen.

Wisselwerking

Hebben we heel wat geschiedenis gemeen, Sally en ik mogen daar op een andere manier naar kijken, omdat we van verschillende afkomst zijn. Toch was het een uiterst boeiend gesprek.

Zij is een cultuurmens, dat is wellicht al gebleken, iemand die veel gelezen heeft en die het computertijdperk grotendeels aan zich voorbij heeft laten gaan, hoewel ze in staat is e-mail te gebruiken. Toch is zij meer een boekenmens gebleven.