Ontslaving: Prince: hoe vlijmscherpe pijn muzikale duizendpoot de das omdeed

We gaan verder met onze reeks over beroemdheden die kampten met een of meerdere verslavingen. Vandaag komt Prince aan de beurt. 

De Amerikaanse popartiest Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Prince’, werd geboren op 7 juni 1958 in het muzikaal nest van jazzmuzikant John Nelson. Als jonge knaap schreef hij zijn eerste nummers op de piano van zijn vader en op amper 19-jarige leeftijd sleepte hij zijn eerste platencontract in de wacht.

De muzikale doorbraak kwam er in 1984 met het album ‘Purple Rain’, dat hij samen met zijn band The Revolution uitbracht en dat de soundtrack was van de gelijknamige semiautobiografische film waarin hij de hoofdrol speelde. Vooral de singles ‘When Doves Cry’, ‘Let’s Go Crazy’ en de titelsong ‘Purple Rain’ scheerden hoge toppen.

Prince zal zijn hele leven een bijzonder veelzijdig en productief muzikant blijven, maar raakt meermaals verwikkeld in juridische steekgevechten met zijn platenmaatschappij. Hij zal ook verschillende keren van naam veranderen.

De muzikale duizendpoot had ook een actief liefdesleven. Meerdere vrouwen bezweken voor de charmes van de man die zichzelf soms de ‘Messias’ noemde. Bovendien zou hij verschillende vrouwelijke artiesten een duwtje in de rug geven.

Prince kampte voortdurend met heupproblemen. Het gerucht deed de ronde dat hij zich niet wilde laten opereren, omdat hij vanwege zijn overtuiging – hij was Jehova’s getuige – geen bloedtransfusie wilde. Om de pijn draaglijk te maken, gebruikte de popster verschillende pijnstillers. Desondanks bleef hij optreden. Zo kwam hij ook naar meermaals naar België.

Op 21 april 2016 werd Prince bewusteloos aangetroffen in Paisley Park, zijn huis en opnamestudio in Minnesota. Een reanimatie mocht niet meer baten. Uit een autopsie achteraf bleek dat een accidentele overdosis van de pijnstiller fentanyl de popster fataal geworden was. Prince laat een gigantische muzikale erfenis achter en zal voor eeuwig voorleven in de gedachten van miljoenen fans wereldwijd.

Foto: Nicolas Genin from Paris, France, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

12 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?