Ontslaving: Humphrey Bogart: “Here’s Smoking With you, Kid”

Acteur Humphrey Bogart (1899-1957) werd geboren in een vooraanstaande familie en was voorbestemd om medicijnen te gaan studeren. Als student was hij echter ongeïnteresseerd en behaalde hij povere schoolresultaten. Hij werd van school gestuurd en meldde zich bij de marine, waar hij zijn beruchte litteken aan de bovenlip opliep en op een lispelende manier ging praten.

Na zijn tijd in de marine ging hij aan de slag als klerk en belandde via de dochter van zijn baas in het theater. De critici waren vaak niet mals voor hem, maar hij verdiende genoeg om rond te komen.

Toen de beurs crashte in 1929 trok Bogart naar Hollywood, waar hij in 1936 doorbrak met de film ‘The Petrified Forest’. Nog later schitterde hij in kaskrakers als ‘High Sierra’, ‘The Maltese Falcon’, ‘Casablanca’ en ‘The African Queen’, waarvoor hij een Oscar kreeg.

Privé ging het Bogart niet altijd voor de wind. Zo zou hij maar liefst vier keer naar het altaar stappen. Alleen met zijn laatste vrouw, Lauren Bacall,  met wie hij in verschillende films speelde, was hij van 1945 tot aan zijn dood getrouwd. Hun relatie was innig, maar niet onbesproken. Zo hadden ze beiden naar verluidt buitenechtelijke relaties en bovendien was de acteur een stevige drinker.

Bogart was een van de vele Hollywoodsterren die het roken in die tijd een sexy imago gaf.  Zijn kwalijke gewoonte leidde echter tot slokdarmkanker, waaraan hij op 14 januari 1957 vroegtijdig overleed.

Foto: National Motion Picture Council, Public domain, via Wikimedia Commons

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

2 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?