Ontslaving: Humphrey Bogart: “Here’s Smoking With you, Kid”

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

2 juli 2021

De personages die hij vertolkte, waren dronkaards, verstokte rokers en amokmakers en gingen altijd aan de haal met de mooiste vrouwen. We hebben het over Humphrey Bogart ((New York, 25 december 1899 – Los Angeles (Californië), 14 januari 1957), een van de beroemdste acteurs van Hollywood.

Rebelse tiener

Als middelbare scholier werd Bogart van de prestigieuze Phillips Academy (Andover) gestuurd wegens roken en drinken. Kwalijke gewoonten die hij de rest van zijn leven zou verderzetten. Na zijn schooltijd meldde Bogart zich bij de marine waar hij een verlamming opliep die zijn karakteristieke manier van praten kenmerkte. In de jaren ’20 belandde hij in het theaterleven waar hij vooral kleine rollen vertolkte.

Van het theater naar Hollywood

Toen de beurs crashte in 1929 verliet hij Broadway voor Hollywood. Na een aantal kleine rollen brak Bogart door met de film ‘The Petrified Forest’ (1936). De grote ommekeer kwam in 1941 toen hij de rol vertolkte van een ex-gevangene in de kaskraker ‘High Sierra’. In de jaren daarna maakte hij nog meer klassiekers, zoals ‘The Maltese Falcon’, ‘Casablanca’ en ‘The African Queen’, waarvoor hij een Oscar kreeg.

Woelig liefdesleven

Zijn persoonlijke leven was echter niet zo succesvol als zijn carrière op het witte doek. Bogart zou maar liefst vier keer in het huwelijksbootje stappen. Alleen met zijn laatste vrouw, Lauren Bacall, was hij van 1945 tot aan zijn dood gelukkig getrouwd. Ze speelden samen in verschillende films.

Kettingroker

Bogart was een van de vele Hollywoodsterren die het roken in die tijd een sexy imago gaf.  Alle personages die hij portretteerde, Amerikaanse iconen als Duke Mantee en Sam Spade waren stoere jongens die altijd een brandende sigaret in de mond hadden. Nooit had het kankerstokje er zo cool uitgezien. Maar in tegenstelling tot zijn personages die blijven voortleven in de bioscoop, leidde Bogarts slechte rookgewoonte tot slokdarmkanker, waaraan hij op 14 januari 1957 vroegtijdig overleed.

Foto: National Motion Picture Council, Public domain, via Wikimedia Commons

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Een vroege feester

Een vroege feester

Een vroege feester Wordt wakker uit uw slaap van sluimerende wanen! Gij thuisverzorgde psychiatrische patiënt. Hoezeer...

Het lelijke eendje

Het lelijke eendje

Het Lelijke Eendje Het straatbeeld vol van plechtige communicanten Beurt hem niet op, want Prins Laurent is...

Het kind van prins Laurent

Het kind van prins Laurent

Het kind van prins Laurent Wendy van Wanten, c’est le participe présent. Die zich nu in gezegende toestand bevindt....