Kinderbijslag
Het groeipakket moet je nu zeggen, sinds 1 januari, tegen wat vroeger de kinderbijslag was. Ik heb heel veel bezwaren zien passeren tegen de laakbare uitspraak van onze kersverse maar alreeds beschadigde minister-president Jan Jambon. Hij beweerde namelijk weet te hebben van erkende asielgezinnen die van de achterstallige kinderbijslag een huis konden kopen, en hij was daar verontwaardigd over.
Dit schiep heel wat opschudding alom te lande, van mensen die dit wansmakelijk vonden, maar naar mijn gevoel gaat het meestal aan de kern van de zaak voorbij, en dat is de volgende. Elk kind dat in ons land leeft, kan onvoorwaardelijk aanspraak maken op dit geld dat aan de ouders wordt uitgekeerd. Om kinderbijslag te ‘trekken’ moet je om te beginnen dus kinderen hebben.
De uitkering is bedoeld om het opvoeden van kinderen gemakkelijker te maken en het financieel nadeel in vergelijking met mensen die geen kinderen hebben, weg te werken. Iedereen is het erover eens dat de bijdrage van staatswege eigenlijk te klein is om in de buurt te komen. Hoe dan ook hebben kinderen van een asielgezin op een zeker moment recht op dat geld. Daar moeten ze soms lang op wachten, omdat de overheid traag over de brug komt.
Om aan een hoog bedrag aan achterstallige kinderbijslag te komen moet je al veel kinderen hebben en moet het al heel lang duren voordat de staat heeft berekend op hoeveel je recht hebt, en de verschuldigde som stort. Het zou al veel oplossen als dat sneller kon gaan. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Al die tijd hebben die ouders dezelfde kosten als andere ouders, en hebben de kinderen een onvervreemdbaar recht op hun groeipakket.Maar stel nu, dat er ouders zijn die opeens een grote som uitgekeerd krijgen, waar ze al die tijd recht op hadden, en ze zouden de beslissing nemen om dit kapitaal in te zetten om een huis te kopen, denkt u dan niet dat dit uiteindelijk de kinderen ten goede zal komen? Die moeten toch wonen? Ze groeien op in onze onvolprezen samenleving waarin ze moeten leren dat alle Belgen en diegenen die hier legaal verblijven dezelfde rechten hebben, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld in een wet.
Om daar dan als baas van de regering schamper over te doen, wel dan trek je uiteindelijk niet alleen onze rechtstaat in twijfel, maar bedreig je ook het welzijn van de kinderen in kwestie.
Lees ook de lezersbrief aan Jan Jambon, verschenen in De Morgen op 3 januari 2020.
Recente bijdragen
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Racisme in opera – de opvoeringen van Turandot
De opvoeringen van Turandot Leestijd: 7 minuten. Turandots exotisme Reeds in 1926 vond de allereerste uitvoering van Turandot plaats, onder leiding […]
Racisme in opera – Het verhaal van Turandot
Het verhaal van Turandot Leestijd: 6 minuten. Inleiding De Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858–1924) blijft met zijn opera’s nog een vaste […]
Geef een reactie