Uitzicht vanuit mijn studio, tijdens een warme zomerdag Juli 2018
Zorg en onderwijs
Dat het motto van gelijke kansen op zorg en onderwijs voor iedereen grotendeels op illusie berust, hoeft geen betoog. Er zijn reusachtige verschillen tussen iemand die in België geboren wordt, en iemand die in Gambia woont, om nu een van de armste landen ter wereld te noemen. Nummer vier in de lijst van armste Afrikaanse landen met een per capita inkomen van 371 €.
Visvangst en toerisme zijn de voornaamste industrieën. Het is een jong land, met een opgroeiende jeugd die meer en meer gefrustreerd raakt door het gebrek aan vooruitzichten te lande. We kunnen nu wel proberen die jongeren zoveel mogelijk naar school te sturen en dat is al lastig genoeg. Voor hen is er niet zoiets als gratis onderwijs, en vele ouders hebben niet het geld om te betalen.
Zelfs als het hindernissenparcours van de school en de opleiding doorlopen is, zijn we nog niet klaar, want komt die jongere in een verzadigde arbeidsmarkt met zeer lage lonen terecht. Een job is moeilijk te vinden, en zelfs als je er een hebt zijn de inkomsten niet om over naar huis te schrijven. We moeten dan ook niet verwonderd zijn, dat veel jongeren in landen waar dergelijke omstandigheden heersen, naar het vrije westen kijken als naar een walhalla van welstand en weerzinwekkende weelde.
Ze dromen ervan daaraan deel te hebben, en net zoals wij overal naartoe te kunnen reizen. Het is nu vakantietijd en daarom is het een thema in onze discussies. Wij in België vinden het vanzelfsprekend dat we een vliegtuig, een hotel en een auto boeken in een ander land. Vele Belgen, maar ook niet lang allemaal, kunnen zich dat een keer per jaar permitteren. Daar kunnen mijn Afrikaanse vrienden alleen maar van dromen.
Gelijkheid van kansen is ook zo een mooie droom, waar we nog ver van af staan. Het is wel een voorwaarde voor wereldvrede. Anders krijgen we steeds weer af te rekenen met de migratiedruk, die de zeden in onze eigen landen verzuurt en de enen tegen de anderen opzet. De klimaatsverandering zal naar alle verwachting nog meer vluchtelingen scheppen.
We moeten dringend meer werk maken van ontwikkeling en vooral minder oorlog voeren, want als er een oorzaak is van migratiedruk waar wat aan te doen is, dan is het wel het krijgsgeweld.
Telekia speciosa met insectenbezoek. Italië 2017.
Recente bijdragen
De UVRM: van natuurrecht naar mensenrecht
Het verschil tussen natuurwet, natuurrecht & mensenrecht Leestijd: 2-3 minuten. Natuurwet, natuurrecht en mensenrechten zijn nauw met elkaar […]
Natuurwet – Inleiding
Het idee dat de natuur zich gedraagt volgens vastliggende wetten, bestond al vóór de vijfde eeuw voor Christus. We moeten daarvoor terug naar de […]
Geef een reactie