1980 – Cruising, een controversiële film als momentopname

1980 – Cruising, een controversiële film als momentopname

Cruising, de film gebaseerd op de roman van Gerard Walker, werd uitgebracht in 1980, maar pas in 1981 vertoond in Belgische bioscopen. De film veroorzaakte veel controverse maar bood tegelijkertijd een uniek inzicht in een relatief nieuw fenomeen voor het publiek: de homosubcultuur die in de (Angelsaksische) metropolen een toch wel explosieve groei doormaakte.

 

Cruising als goede momentopname

In het conservatieve Vlaanderen van die tijd voelden homoseksuelen zich vaak geïsoleerd en beperkt tot kleine gemeenschappen. Het was dan ook choquerend om in de nieuwe film Cruising te zien hoe inmiddels een levendige gay scene zich in de wereldsteden waar vrijheid en openheid heersten, had opgetrokken. Mannen die meerdere keren per dag seks hadden met anonieme partners waren hier geen uitzondering meer.

Cruising speelt zich af in New York. Dat was overigens het epicentrum voor homoseksuelen die op zoek waren naar decadente feestjes, vluchtige contacten en roes. Het hoofdpersonage, een undercover agent gespeeld door de legendarische Al Pacino, moet een seriemoordenaar zien te ontmaskeren. Hiervoor moet de agent zich onderdompelen in het homomilieu, met name de SM-scene.

De film kreeg destijds kritiek vanwege zijn inhoud en was geen commercieel succes. De opnames werden zelfs regelmatig verstoord door homoactivisten die vreesden dat hun geaardheid verkeerd werd voorgesteld.

Hoewel de Cruising een enigszins vertekend beeld gaf en vooral de extreme aspecten benadrukte, kwam er toch aandacht voor een realiteit die er wel degelijk was: de opkomst van de homocultuur en de toename van de invloed van de homogemeenschap als consumenten.

Het markeerde het begin van de ‘gay economics’, waarin een sfeer van grenzeloze seksuele bevrijding heerste en plekken ontstonden voor snelle, anonieme ontmoetingen, variërend van parken, openbare toiletten, sauna’s, stranden tot bars, soms zelfs in duistere uithoeken.

In retrospect zie ik deze film als een momentopname van de wereld zoals die was vóór de uitbraak van de aidsepidemie, die het volgende decennium ingrijpend zou beïnvloeden en het reeds bestaande activisme zou aanwakkeren en radicaliseren.

De gay-cultuur begon toen grote invloed uit te oefenen op mode, muziek, entertainment en de hele popcultuur, met iconen als Freddie Mercury, Michael Jackson, Grace Jones en David Bowie die het voortouw namen.

 

Afbeelding Cruising, film

Al Pacino als Steve Burns, de politieagent die undercover gaat in de gay S&M-scene in NYC. 

Verteld door Peter van Breusegem. Geschreven door Hanna Brems.

 

 

Bronnen

Freddie Mercury als referentiepunt, ook voor homo’s: (blog wordt binnenkort gepubliceerd)

Informatie over de film: https://en.wikipedia.org/wiki/Cruising_(film)https://www.vprogids.nl/cinema/films/film~345050~cruising~.html

Bron afbeelding: https://collider.com/cruising-movie-gay-community/

 

 

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Door Hanna

20 december 2023

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?