Stoppen met roken? Neem een tabakoloog in de arm! Deel 1

Wilt u ook graag stoppen met roken, maar doet u dat liever niet op eigen houtje? Dan kan begeleiding door een tabakoloog wellicht uitkomst bieden. Tabakologe Els Demuynck legt uit hoe zij te werk gaat. Vandaag deel 1 van het interview.

Wat kan ik verwachten van een tabakoloog?

“Een tabakoloog biedt deskundige begeleiding bij het stoppen met roken. Dat houdt in dat hij of zij de nodige kennis in huis heeft om zowel het psychologische proces van het loskomen van de verslaving te begeleiden als om advies te geven over welke middelen er allemaal op de markt zijn om te stoppen met roken. Daarnaast is de tabakoloog vaak de tussenpersoon tussen een doorverwijzer zoals bijvoorbeeld de huisarts, en de roker.”

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: is er iets te doen aan een rookverslaving?

“Ja, zeer zeker. Het is moeilijker om te leren roken dan om te stoppen met roken. Ik bedoel daarmee dat mensen heel wat inspanning moeten doen om te leren roken.

Een andere voorwaarde is dat je het rookstopproces goed aanpakt, naargelang wat jij nodig hebt als persoon. Zodat het stoppen met roken best meevalt. Ik wil daarmee niet zeggen dat het geen inspanning vraagt. Integendeel, stoppen met roken vereist aandacht en er kunnen momenten zijn dat je je echt niet goed voelt. Gelukkig zijn er hulpmiddelen op de markt zoals medicatie, nicotinevervangers enz. die zowel de drang naar de sigaret verminderen als de stemming verbeteren.”

Hoeveel sessies moet ik als verstokte roker gemiddeld volgen bij u?

“Gemiddeld volgt iemand tussen de 6 en 8 sessies. Die duren echter niet altijd een uur. Het eerste gesprek duurt het langst, omdat ik de roker moet leren kennen. Hoe verslaafd is hij of zij, wat zijn de rookgewoontes enz.? Ook komen we samen overeen hoe we te werk zullen gaan. Het is bovendien erg belangrijk dat de motivatie goed zit en dat de roker er vertrouwen in heeft dat de aanpak zal werken.”

Moet ik onmiddellijk stoppen met roken of gebeurt dat stapsgewijs?

‘De meeste cliënten willen niet van de ene dag op de andere dag stoppen. Daarom begin ik altijd met een voorbereidingsfase van 2 tot 6 weken van afbouwen, anders gaan roken en experimenteren met de sigaret. De bedoeling is om uit je comfortzone te stappen, die automatische piloot los te laten, en om je voor te stellen hoe het zou zijn als niet-roker als je bijvoorbeeld stress hebt. Op die manier kan je experimenteren met alternatief gedrag terwijl je nog een roker bent.”

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

8 april 2021

2 Reacties

 1. Johan Vranken

  Ben intussen 6,5 weken gestopt. Van een pakje per dag naar nul zonder afbouwen. Ik koos voor de korte pijn. Aan de tabakoloog van “tabakstop” (het gratis nummer op de verpakking van sigaretten) heb ik eigenlijk niet zo heel veel…

  Antwoord
  • Karolien Selhorst

   Dag Johan, dat is natuurlijk sterk individueel bepaald. Wat voor jou werkt, zal voor iemand anders totaal geen nut hebben, en omgekeerd. Ik heb wel bewondering voor je doorzettingsvermogen. Je gezondheid zal er alleszins wel bij varen :-)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?