Spring naar de inhoud

Ontslaving: Yves Saint-Laurent: de gekwelde modekoning

Ontslaving: Yves Saint-Laurent: de gekwelde modekoning

Yves Saint Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Ondanks zijn succes, leed hij aan ernstige depressies en was hij zwaar verslaafd.

Levensloop

Als klein jongetje in Algerije is hij het mikpunt van zware pesterijen, die hij nooit te boven zal komen. Op zijn zeventiende gaat Saint-Laurent, die al van kindsbeen af verzot is op modetekenen, voor het modehuis van Christian Dior werken, waar hij na diens dood de leiding krijgt.

Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog dient Saint Laurent in het Franse leger. Hij krijgt echter al snel een zenuwinzinking. Het modehuis Dior, dat al langer twijfels heeft over zijn ontwerpen, stuurt hem de laan uit. Hij blijft echter niet bij de pakken zitten en richt samen met zijn toenmalige partner Pierre Bergé het modehuis Yves Saint Laurent (YSL) op.

De emotioneel labiele Yves houdt zich bezig met ontwerpen en Pierre regelt de zakelijke kant. Door de zware depressies en het stevige drank- en drugsgebruik van de ontwerper, komt hun relatie meer dan eens onder druk te staan en in 1976 gaat het koppel op een vreedzame manier uit elkaar. Desondanks zullen beiden vrienden en zakenpartners voor het leven blijven.

In 2002 neemt Saint-Laurent definitief afscheid van de modewereld met een laatste defilé in het Centre Pompidou in Parijs. Amper 6 jaar later zal hij bezwijken aan de gevolgen van kanker. Bergé zal later aan de pers verklaren dat Saint-Laurent een manisch-depressieve stoornis had, waardoor hij frequent naar de fles greep en drugs nam.

De Franse ontwerper laat ons niet alleen een reusachtige nalatenschap, maar ook een gekweld levensverhaal na. Wat hij heeft gepresteerd, is niet te overzien, maar dat dit gepaard is gegaan met innerlijke strijd en een niet aflatende lijdensweg, geeft er een tragische dimensie aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]

Portret van een gewezen politicus

Portret van een gewezen politicus Normaal mag je nooit met iemand zijn of haar familienaam spotten, maar voor een keer overtreden we het taboe. Sorry Patrick. De kronkel, of hoe hij mag heten, Heeft nu […]