Ontslaving: Yves Saint-Laurent: l’enfant terrible van de Franse modewereld

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

23 juli 2021

Yves Saint-Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Hij overleed toen hij 71 jaar was aan de gevolgen van kanker. Hij stond enkele jaren aan het hoofd van het bij modehuis Dior en later van zijn eigen modehuis, YSL. Ondanks zijn succes, leed hij aan ernstige depressies en was hij zwaar verslaafd.

Slachtoffer van pesterijen

Yves Saint-Laurent werd op 1 augustus 1936 in Frans-Algerije geboren. In zijn jonge jaren hield hij er al van om mode te ontwerpen. Op school had hij echter minder geluk en werd hij zwaar gepest. Zijn klasgenoten maken hem het leven zo onmogelijk dat hij de pesterijen nooit helemaal te boven is gekomen. Meer nog: ze worden vaak als oorzaak gezien van de zenuwinzinkingen en depressies die hij in zijn latere leven doormaakte.

Op zijn zeventiende besloot Saint Laurent om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. De samenwerking verliep erg vlot en Yves Saint-Laurent werd al snel de rechterhand van de toen al wereldberoemde Christiaan Dior. Na de dood van Dior kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het bijna failliete modehuis Dior.

Start van het modehuis YSL

Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog werd Saint Laurent opgeroepen om in het Franse leger te dienen. Hij krijgt echter een zenuwinzinking en wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij onder andere met elektroshocktherapie krijgt toegediend. Het modehuis Dior, dat al langer twijfels heeft over zijn ontwerpen, grijpt zijn toestand aan om hem te ontslaan. Toch blijft de ontwerper niet bij de pakken zitten. Hij besluit om samen met zijn toenmalige partner Pierre Bergé het modehuis Yves Saint Laurent op te richten. De allereerste collectie van het nieuwe huis wordt gepresenteerd in januari 1962 en slaat in als een bom.

Manisch depressief en gevoelens van onrust

Terwijl de emotioneel kwetsbare Yves zich concentreert op het creatieve proces, houdt Pierre zich bezig met de zakelijke kant. Hun relatie is passioneel, maar erg wisselvalig en turbulent. Hij was absoluut manisch-depressief,” zal Bergé na het overlijden van Saint Laurent vertellen. “Exact wat dat woord betekent: manisch en depressief. Hij had perioden waarin hij heel gelukkig de meest waanzinnige dingen deed. Een dag later viel hij in een zwart gat. Zijn depressies dreven hem naar alcohol en ook drugs. Voilà.”

Yves Saint-Laurent leeft voortdurend met een gevoel van onrust. Hij probeert van alles om zich beter te voelen. Hij wil ontsnappen aan zijn werkelijkheid, zijn ziekte en de enorme druk van zijn werk. In bepaalde periodes gaat hij veel uit, maar regelmatig wordt hij opgenomen in de psychiatrie. Tijdens zijn manische perioden ontwerpt hij echter als een waanzinnige en maakt hij vaak zijn beste en meest bekende collecties.

Na 18 turbulente jaren verlaat Pierre Bergé zijn partner. Yves reageert wanhopig op het vertrek van Pierre. Ondanks alles, blijft Pierre een belangrijke rol spelen in het leven van de ontwerper.

Safari-Jas en Trapeze-Jurk

Yves Saint-Laurent werd beschouwd als een zeer creatief en veelzijdig man, en hij stond bekend om zijn gewaagde ontwerpen. Zo ontwierp hij onder andere de safari-jas, het broekpak en de Trapeze-jurk. Zijn inspiratie haalde hij bij de moderne schilders. Als eerbetoon verwerkte hij de geometrische vlakken van Mondriaan, de popart, het kubisme van Picasso en de fel contrasterende kleuren van Matisse in zijn kledij. Over zijn eigen ontwerpen sprak hij de memorabele woorden: “De mooiste kleding die een vrouw kan dragen, zijn de armen van de man van wie ze houdt. Maar voor degene die dat geluk niet heeft gevonden, ben ik er.”

Yves Saint-Laurent stierf in 2008 aan de gevolgen van kanker in zijn woning in Parijs. Zijn afscheid van de modewereld vierde de succesvolle ontwerper al tijdens zijn laatste defilé in het Centre Pompidou in Parijs (2002). Daar bracht hij zijn vier decennia lange modegeschiedenis samen op de catwalk.

Afbeelding: Jacquelinekato (Pascal Kirchmair), via Wikimedia Commons

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant?