Ontslaving: Yves Saint-Laurent: het buitenbeentje van de Franse modewereld

Yves Saint Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Ondanks zijn succes, leed hij aan ernstige depressies en was hij zwaar verslaafd.

Levensloop

Yves Saint-Laurent wordt op 1 augustus 1936 in Frans-Algerije geboren, waar hij ook zijn jeugd doorbrengt. Als klein jongetje is hij het mikpunt van zware pesterijen, die hij nooit te boven zou komen. Op zijn zeventiende gaat Saint-Laurent, die verzot is op modetekenen, voor het modehuis Christian Dior werken, waar hij na Diors dood de leiding over krijgt.

Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog dient Saint Laurent in het Franse leger. Hij krijgt echter al snel een zenuwinzinking en het modehuis Dior, dat al langer twijfels heeft over zijn ontwerpen, stuurt hem de laan uit. Hij bleef echter niet bij de pakken zitten en richt samen met zijn toenmalige partner Pierre Bergé het modehuis Yves Saint Laurent op. De allereerste collectie van het nieuwe huis wordt gepresenteerd in januari 1962 en doet heel wat stof opwaaien.

Terwijl de emotioneel labiele Yves zich concentreert op het creatieve proces, houdt Pierre zich bezig met de zakelijke kant. Hun relatie was innig, maar ook wisselvalig en turbulent. Volgens Bergé was Saint-Laurent manisch-depressief, een aandoening die hem in de armen dreef van de alcohol en de drugs.

Na 18 woelige jaren verlaat Pierre Bergé zijn partner. Yves reageert wanhopig. Ondanks alles, bleef Pierre een belangrijke rol spelen in het leven van de ontwerper. In 2002 neemt Saint-Laurent afscheid van de modewereld met een laatste defilé in het Centre Pompidou in Parijs. Amper 6 jaar later zal hij bezwijken aan de gevolgen van kanker.

De Franse ontwerper laat een reusachtige nalatenschap na, maar wat een gekweld leven toch ook. Wat hij heeft gepresteerd, is niet te overzien, maar dat dit gepaard is gegaan met innerlijke strijd en een niet aflatende lijdensweg, geeft daar nog iets extra aan.

Afbeelding: Jacquelinekato (Pascal Kirchmair), via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

23 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *