Ontslaving: te mijden

Je bent moe en je kunt niet meer. Je slaapt niet goed. Dan ga je toch denken, die moeheid komt door mijn slaapproblemen. Als ik die de baas kon worden, dan was het probleem weg. Heel veel klagers gaan naar de apotheek om daar een stofje te vinden dat het probleem oplost. Je kunt beginnen met kruidenthee of aromatherapie, maar daar stopt het niet mee. Je gaat toch altijd mensen hebben die wat sterkers willen.

Zo gaan miljoenen mensen dus naar slaaptabletten grijpen om controle over de slaap uit te oefenen als het ware, die hen ontsnapt. Aanvankelijk werkt dat uitstekend, zodat het tot herhaling komt. Dat is een instinker, want de slaaptablet zal de eerste keer meestal een verbluffende invloed uitoefenen. Het probleem lijkt opgelost en de nacht is ongestoord verlopen.

Wat vele tabletten ook doen is een roes oproepen. Een roesje. De pil stijgt naar het hoofd. Je voelt dat binnenkomen en vele slikkers zoeken dat op. Bewust of onbewust, maakt niet uit. Het gevoel van plotsklaps geen stress meer te hebben en dat de vergetelheid inzet. Je kunt het even vergeten, een effect dat ze gemeen hebben met alcohol. Daar schuilt nu het grote gevaar.

Dat kun je een keer doen, of dat kun je zelfs af en toe doen zonder veel gevaren, zo een pil slikken, als je er maar niet bij drinkt. Als je alcohol en pillen door elkaar gaat gebruiken, kun je helemaal uit je dak gaan. Niet doen. Het kan tot grote schade en ergernis leiden. Slaapmiddelen en alcohol gaan absoluut niet samen en die combinatie is te allen tijde te vermijden, want het kan tot ernstige gedragsstoornissen leiden.

Soms is dat goedaardig, zoals de man die de muziek keihard zette in het midden van de nacht zodat de hele buurt wakker schrok, maar soms is dat ook veel erger, zoals die andere man die wakker werd in een politiecel, en niet meer wist hoe hij daar kwam. Toen hij buitenkwam, kon hij zijn motorfiets niet meer vinden.

Hij wist niet meer waar hij was geweest en wat hij in de vooravond had gedaan. Dat is heel typisch aan een vergiftiging door de combinatie van alcohol en benzodiazepines, dat je rare dingen doet, waar jij je ’s anderendaags absoluut niets meer van herinnert. Daardoor is het medicijn ook relatief populair als verkrachtingsdrug.

Het slachtoffer krijgt dan een poeder in zijn drankje gedaan en zal vervolgens robotachtig reageren zodat hij zich gewillig laat doen, met als kers op de taart het feit dat hij zich dat niet meer zal herinneren. Het geheugenverlies voor die uren is vaak totaal.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

23 juni 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?