Ontslaving: showbizz

Overal wordt er duchtig geëxperimenteerd met alcohol, tabak, cannabis, pillen en spuiten. Aan de wereld van de drugs kleeft iets van decadente verleiding, het rare luchtje van de popcultuur. Neem nu de rockscene. Het is toch druggebruik alom bij die mannen en vrouwen. En dat al vele tientallen jaren, pakweg sinds de jaren zestig, intussen ook al zestig jaar geleden.

Sommige rocksterren van die oer-periode zingen vandaag nog. Neem nu Keith Richards van The Rolling Stones. Ontelbaren gingen echter ten onder aan hun verslaving. De rockgeschiedenis is bezaaid met slachtoffers, zoals die andere Rolling Stone, Brian Jones. Of neem nu Michael Jackson, die aan een overdosis overleed van een narcotisch middel dat alleen anesthesisten gebruiken.

Zo zijn er nog tragische verhalen over succesvolle figuren uit de showbusiness die in luxe en weelde baden en alles hebben wat voor geld te koop is. Vaak mensen met een diep gevoel en een weergaloos talent en die dan zo eindigen. Extreem druggebruik eist een hoge tol. De sterfte neemt toe in een aantal categorieën, waarvan overdosis wellicht het meest tot de verbeelding spreekt. Dat toont de tragische kant die aan de verleiding vasthangt. Geen verleiding zonder dreiging en gevaar.

Wat voor werking je precies zoekt, zal van geval tot geval verschillen. Soms alleen al het gevoel vrijer te ademen, meer te kunnen of te durven, klaarder te zien of meer te begrijpen, en vooral het gevoel meer controle te hebben. Daar is het hem om te doen. Controle is wat de meeste mensen willen. Je omgeving controleren door er macht over uit te oefenen, baant de weg naar meer pret en minder onlust.

Of tenminste toch de indruk hebben dat we dat kunnen. Degenen die de dagelijkse werkelijkheid als een last ervaren, gaan op zoek naar een middel om dat vervelende gevoel te verdrijven. Je kunt dat met wierook en gepaste muziek proberen, maar in de praktijk is de impact ervan redelijk soft in vergelijking met het ingrijpende effect dat sommige chemische stoffen op ons hebben.

Wanneer die substanties in de bloedbaan terechtkomen, zijn ze zo in de hersenen waar ze hun werking op de zenuwcellen uitoefenen. Middelengebruikers zijn vindingrijk in het zoeken naar manieren om het gewenste middel in de bloedsomloop te brengen. Roken is bijvoorbeeld een manier die de gebruiker in staat stelt op zeer korte tijd hoge bloedgehaltes van het werkzame middel te bewerkstelligen.

 

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

25 november 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *