Ontslaving: samenleving

Wanneer het goedje zuiver is, zal het effect voorspelbaar en dosis-afhankelijk zijn. De gebruiker kan dan als het ware binnen de minuut een effect op de geest oproepen dat zijn gelijke niet kent. Er zijn nauwelijks sterkere prikkels te vinden, dan diegene die door het toedienen van welbepaalde chemische stoffen worden opgeroepen en die welbepaalde gevoelens teweegbrengen.

Daar kan niets anders tegenop in termen van snelle en krachtige inwerking. We zijn zoogdieren met een bloedsomloop en zo gauw een stof in het bloed geraakt, zit het meteen overal in het lichaam en kan het het doelwitorgaan bereiken. In het geval van drugs zijn dat hoofdzakelijk de hersenen, nevenwerkingen niet te na gesproken.

Wie wordt er verslaafd? Degene die een middel heeft gevonden waardoor hij of zij zich plotsklaps beter voelt. Als die persoon geen ander middel kent dat iets gelijkaardigs kan opleveren, dan ligt de weg naar verslaving breed open. Er lopen heel veel lieden rond die zich niet goed in hun vel voelen. Depressie en angst komen in de gewone bevolking heel veel voor. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand zich rot voelt. Niet even voorbijgaand, maar diep vanbinnen.

Voor mensen die voortdurend onlustgevoelens en neerslachtigheid gewaarworden, is het vaak een aha-erlebnis, dat ze een middel gevonden hebben, dat op staande voet iets aan die onlustgevoelens doet. Ze krijgen daarmee een sleutel in handen die hen in staat stelt een onmiddellijke controle op het humeur uit te oefenen, en de bleekgrauwe werkelijkheid door een roze bril te bekijken.

Dat is volgens mijn bescheiden mening de belangrijkste motor in het verslavingsproces. Mensen raken verslaafd, omdat ze geloven over een middel te beschikken dat hen op staande voet beter doet voelen, of op een andere manier iets bijbrengt. Ze hebben daar ergens een voordeel aan, want ze zouden het anders niet blijven doen.

Het gaat in het algemeen om het weghouden van ongewenste en het opzoeken van de wenselijke invloeden. We willen dat allemaal graag. Ook dieren doen dat en het is de gewoonste zaak op aarde. Hoe meer ruimte je kunt innemen in de samenleving, hoe meer mogelijkheden je krijgt. We gaan allemaal graag op zoek naar meer.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

26 november 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?