Ontslaving: ontstaan

Dat is dus het kernproces hoe het tot verslaving komt. Het gaat om een chemische stof die bij inname een gewenst effect in het brein veroorzaakt en die jij kunt kopen tegen een bepaalde prijs. In sommige gevallen, zoals bij seks- en bij gokverslaving, gaat het niet om chemische stoffen die van buitenaf toegediend worden, maar die van binnenuit opgewekt worden, door gedragingen zoals paardrift of weddenschappen.

Voorts is de analyse van dat soort verslavingen grotendeels hetzelfde. Het lichaam maakt die boodschappermoleculen zelf en verder is het verloop vrij gelijkaardig. Heel wat begrippen uit de verslavingswereld zijn ook op gedragsverslavingen toepasbaar.

In de grond kun je dat allemaal beschouwen als pogingen om je tenminste heel even beter in je vel te voelen. Daar zijn blijkbaar veel mensen naar op zoek. De vraag is hoe je met al die drift en die drang voorzichtig om kunt gaan, om onnodige risico’s te vermijden en niet in de val van de afhankelijkheid te trappen.

In onze moderne tijd zijn er veel meer verleidingen dan vroeger. Ooit had elke beschaving haar eigen drug en daar waren dan allerlei rituelen en gedragsregels rond. Het gebruik was ingebed in de cultuur. Wij in het noorden en oosten hadden alcohol, voornamelijk bier en gestookte dranken, terwijl er ten zuiden van ons een wijncultuur heerst.

Noord-Afrika heeft altijd cannabis gehad, terwijl alcohol er vanwege de islam veel minder wordt gebruikt. Perzië en de omringende gebieden hadden opium en Zuid-Amerika cocaïne. Elke regio had wel wat en vroeger lag dat ver van elkaar, maar in onze wereld moet blijkbaar altijd alles overal verkrijgbaar zijn. Vandaag is de wereld een groot dorp en komen we dus veel gemakkelijker met de drugs van andere beschavingen in aanraking en zij met die van ons.

Nu kun je alle drugs uit de vier windstreken overal vinden, zij het vaak illegaal, zonder dat beschermende laagje van cultureel opgebouwd gedrag dat er vroeger omheen zat. Drugs maken dan weer deel uit van allerlei subculturen die bijvoorbeeld ontstaan rond de sport of de muziek of andere vormen van vrijetijdbeleving.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

23 november 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?