Ontslaving: nadelen

De nadelen van het gebruik kunnen alweer van allerlei aard zijn. De kostprijs springt meteen in het oog en dat zal een belangrijk element zijn in het motivatieproces. Hoeveel kost het je? Dat moet je eens goed berekenen en daarbij moet je ook zijdelingse kosten meetellen zoals bijvoorbeeld transport, om het middel te gaan halen als dat niet in je wijk te krijgen is. Zo kun je min of meer begroten wat de financiële weerslag is.

Hoeveel kostte het in het verleden, en hoeveel verwacht je dat het je in de toekomst zal kosten? Dan moet je kijken of het je dat waard is. Het is het overwegen waard of er alternatieven bestaan die de kostprijs kunnen verminderen, maar dit is een denkpiste die doorgaans niet verder leidt dan een eenmalige maatregel.

Andere nadelen van het gebruik zijn de risico’s en de gevaren. Per middel is de afweging dan wel verschillend, maar het is nuttig om een op maat gesneden risicoanalyse te maken. Neem nu bij heroïnegebruik het gevaar van overdosis, wat dodelijk kan aflopen. Dat is een bijzonder ernstig risico dat in overweging moet genomen worden.

Vervolgens zijn er de problemen met aanvoer en kwaliteit. Wanneer de bevoorrading niet verzekerd is, ontstaat er al gauw stress over de verkrijgbaarheid en neemt het inslaan meer tijd in beslag. De tijd die je verliest met het zoeken naar het product is een verborgen kost, want die tijd kan niet nuttig aan iets anders besteed worden.

Wanneer de verkrijgbaarheid niet verzekerd is, krijg je ook al gauw problemen met de kwaliteit van de waar die je dan wel in handen krijgt. Wanneer die niet verzekerd is, nemen de risico’s toe op onvoorspelbare effecten. De gebruiker kan in de verleiding komen meer te gebruiken om zeker te zijn van een voldoende effect en tenslotte ineens te veel binnenkrijgen met soms dodelijke afloop.

Een risico wat nog niet is genoemd is, is de kans op betrapping en vervolging voor zover het om illegale drugs gaat die de gebruiker verplichten illegale wegen te bewandelen om in zijn behoefte te voorzien. En er zijn ook niet te vergeten de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan de wijze van toedienen zoals spuitabcessen, of door besmettelijke kiemen zoals leverontsteking (hepatitis), of door het roken op de longen, etc.

Daar moeten we telkens ook naar kijken of er iets aan gedaan kan worden, maar dit wijst vooruit naar de risicoreductie aanpak.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

26 mei 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?