Ontslaving: Marilyn Monroe: dood van een sekssymbool

Op 5 augustus 1962 werd de blonde filmdiva Marilyn Monroe dood aangetroffen in haar huis in Los Angeles. Ze lag naakt op het bed met de telefoon in haar hand. Naast haar stond een leeg pillenflesje met 50 capsules Nembutal, een medicijn dat vaak als slaappil wordt gebruikt. Volgens de politie werd haar dood veroorzaakt door “een zelf toegediende overdosis kalmerende middelen en was de wijze van overlijden waarschijnlijk zelfmoord”.

Misbruik

Marilyn Monroe werd geboren als Norma Jeane Mortenson in Los Angeles op 1 juni 1926. Omdat haar moeder psychisch ziek was, bracht ze het grootste deel van haar jeugd door in pleeggezinnen en weeshuizen, waar ze meerdere keren seksueel misbruikt werd. De jonge Norma Jeane zocht een uitweg en trouwde op 16-jarige leeftijd met een jeugdvriend.

Droom

Toen haar toenmalige echtgenoot ging varen, begon ze te werken in een munitiefabriek waar ze ontdekt werd door een fotograaf. Al snel bouwde ze een succesvolle carrière uit als model en sleepte ze een eerste filmcontract in de wacht. Haar lang gekoesterde droom om actrice te worden, werd werkelijkheid. Voortaan zou ze als Marilyn Monroe door het leven gaan.

Carrière

Haar echte doorbraak op het witte doek kwam er in de jaren ’50 met films als ‘Niagara’ (1953) en met haar rollen als sekssymbool in ‘Gentlemen Prefer Blondes’ (1953) en ‘How to Marry a Millionaire’ (1953).  Later zou ze zich ontpoppen als komisch talent in films als ‘The Seven Year Itch’ en ‘Some Like it Hot’.

Huwelijksleven

In 1954 stapte ze voor de tweede keer in het huwelijksbootje. Deze keer met honkbalster Joe DiMaggio, van wie ze acht maanden later scheidde. Haar langste huwelijk was met Arthur Miller. In die periode kreeg Monroe kreeg twee miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ze was ook vaak depressief en kampte met zwaar middelenmisbruik om de druk van de roem aan te kunnen. Ze scheidde van Miller een week voor de première van ‘The Misfits’, dat hij speciaal voor zijn echtgenote had geschreven.

Complottheorieën

Over Monroe’s dood is veel gespeculeerd en het is onduidelijk of de actrice zelfmoord pleegde of een natuurlijke dood stierf. Volgens sommigen had ze een tijdje een relatie met de Amerikaanse president John F. Kennedy, die haar later zou gekoppeld hebben aan zijn broer Bobby. Toen die de actrice dumpte, zou Monroe zelfmoord hebben gepleegd. Een andere theorie luidde dat ze vermoord werd door de Kennedy’s, die zo wilden voorkomen dat de actrice de vuile was van de familie buiten hing.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

1 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *