Ontslaving: Lance Armstrong: de grootste dopingzondaar in de sportgeschiedenis?

Lance Armstrong ((geboren op 18 september 1971, Plano, Texas, VS) is misschien wel de beroemdste dopingzondaar in de sportgeschiedenis. De Amerikaan won de Tour de France maar liefst zeven keer op rij van 1999-2005, maar verloor zijn titels toen bekend werd dat hij betrokken was in een van de grootste dopingschandalen van deze eeuw.

Jeugd en carrière

Armstrong blonk al op jonge leeftijd uit in zwemmen en fietsen en als tiener deed hij mee aan triatlons en zwemwedstrijden. In 1992 koos de beloftevolle sportman definitief voor het fietsen en tekende hij een contract bij het Motorola Cycling Team. In 1993 als 1995 won hij verschillende etappes in de Tour de France, maar tussen 1993 en 1996 trok hij zich terug uit drie van de vier Tours.

Kanker

In 1996 werd bij Armstrong teelbalkanker vastgesteld, die zich tegen die tijd ook had uitgezaaid naar zijn longen en hersenen. Hij onderging chemotherapie en een operatie.

Op 25 juli 1999 werd hij de tweede Amerikaan die de Tour de France won. Na het winnen van zijn zevende Tour in 2005, stopte hij met de sport, maar in september 2008 kondigde hij zijn comeback aan. Twee jaar later stapte hij definitief uit de competitie.

Dopingonderzoeken

Ondanks al zijn succes was Armstrongs carrière niet zonder controverse. Zo werd hij meermaals beschuldigd van dopinggebruik, maar hij bleef steevast ontkennen. De waarheid zou hem echter inhalen. Zo verloor Lance in 2012 zijn zeven Tour de France-titels na een vernietigend rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap. In januari 2013, tijdens een televisie-interview met Oprah Winfrey, gaf Armstrong uiteindelijk toe dat hij van het midden van de jaren negentig tot en met 2005 een cocktail van EPO, bloeddoping en testosteron nam.

Hij zei dat hij zich nooit slecht voelde of dacht dat het verkeerd was toen hij doping gebruikte. Toch kreeg hij bakken kritiek over zich heen en zal hij altijd in ons geheugen gegrift staan als een van de grootste dopingzondaars van deze eeuw.

Foto: Paul Coster, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

30 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *