Ontslaving: Janis Joplin: getormenteerde ziel op zoek naar zichzelf

Janis Joplin behoort tot de beruchte ‘club 27‘, de benaming voor een groep legendarische en zelfdestructieve poplegendes die overleden op 27-jarige leeftijd. Andere bekende namen zijn Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse.

Vreemde eend in de bijt

Janis Lyn Joplin werd geboren op 19 januari 1943 in Port Arthur, een conservatief nest. Door haar rebelse gedrag werd het al snel duidelijk dat de toekomst van de tiener ergens anders lag. Bovendien werd ze om haar uiterlijk door haar leeftijdsgenoten gepest. Ze nam het ook op voor Afro-Amerikanen en maakte zich zo ongeliefd in de racistische omgeving.

Een uitlaatklep vond ze in de muziek. Terwijl haar leeftijdsgenoten luisterden naar folk en jazz, ontdekte Janis de blues. Ze begon zelf te spelen in koffiehuizen en ontdekte zo dat ze talent had.

Deuk in zelfvertrouwen

Door een plaatselijke studentenvereniging verkozen tot ‘lelijkste man van de campus’, besluit ze te naar het meer tolerante San Francisco te verhuizen. Janis voelde zich als een vis in het water in de hippiegemeenschap daar en raakte verslaafd aan harddrugs. Op een gegeven moment loop de situatie zo uit de hand dat haar vrienden haar een busticket naar Texas kopen om daar af te kicken. Met – weliswaar tijdelijk – resultaat.

Een nieuwe start

De grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festival in 1967 en het album ‘Cheap Thrills’. Hoewel het Janis op muzikaal vlak voor de wind ging, zocht ze door de toenemende druk, de eenzaamheid en de onzekerheid steeds meer haar toevlucht in alcohol en drugs. Toch slaagt ze erin tijdens een verblijf in Brazilië af te kicken.

Ondanks haar passionele liefdesrelaties met onder meer de zangers Leonard Cohen en Kris Kristofferson, zal Janis zich altijd eenzaam voelen. In de nacht van 3 op 4 oktober 1970 overlijdt ze uiteindelijk op 27-jarige leeftijd in een motel in Los Angeles aan een accidentele overdosis heroïne.

Kort maar krachtig

Janis Joplin kampte heel haar leven met een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Niettegenstaande ze veel van de pijn en de eenzaamheid kwijt kon in haar muziek, zocht ze steeds weer opnieuw heil in verschillende verslavingen. Volgens vrienden, omdat Janis liever een kort en krachtig leven leidde dan een lang en saai bestaan.

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

19 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *