Ontslaving: Janis Joplin: getormenteerde ziel op zoek naar zichzelf

Janis Lyn Joplin werd geboren op 19 januari 1943 in Port Arthur, een conservatief nest. Als tiener voelde ze zich vaak uitgesloten, omdat ze door haar rebelse gedrag uit de toon viel en dikwijls gepest werd om haar uiterlijk. Ze nam het ook op voor de gekleurde medemens en maakte zich zo ongeliefd in de racistische omgeving.

Een uitlaatklep vond ze in de muziek. Ze ontdekt de blues en begint hier en daar op te treden. Nadat ze door haar medestudenten op de universiteit verkozen werd tot ‘lelijkste man van de campus’ trekt ze liftend naar San Francisco, waar ze experimenteert met allerlei harddrugs. Ook was ze een stevige drinker. Haar vrienden overtuigen haar om terug te keren naar Port Arthur om af te kicken, weliswaar met tijdelijk resultaat.

De muziek lokt haar uiteindelijk weer naar San Francisco, waar ze leadzangeres wordt van de band Big Brother and the Holding Company. Hun gezamenlijke optreden op het Monterey Pop Festival in 1967 zorgt voor haar muzikale doorbraak en ook hun latere album ‘Cheap Thrills’ zal vlotjes over de toonbank gaan.

Niettegenstaande Janis veel van haar eeuwige onzekerheid en de druk van de roem kwijt kon in haar muziek, zocht ze steeds weer opnieuw heil in verschillende verslavingen. De loodzware eenzaamheid verdrijft ze door kortstondige relaties met onder meer artiesten als Leonard Cohen en Kris Kristofferson.

In 1970 begint ze samen met haar nieuwe band, de Full Tilt Boogie Band, aan de opname van het legendarische album ‘Pearl’, dat postuum zal verschijnen. In datzelfde jaar overlijdt Janis op 27-jarige leeftijd in een hotelkamer in Los Angeles aan een overdosis heroïne. Het is het zoveelste schrijnende verhaal van een jonge vrouw die, gekweld door allerlei demonen, zwicht voor de tijdelijke roes van drugs en alcohol.

Bron afbeelding: Pixabay

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

19 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *