Ontslaving: herhaald versus cyclisch

13 oktober 2020

Ik zou toch nog eens willen herhalen dat je daar kunt over praten via Tele-Onthaal, de zelfmoordlijn, de huisarts of de eerstelijnspsycholoog, zeker als de depressieve of suïcidale bui blijft aanhouden.

Heb je vaak een depressieve periode (of episode), dan kun je van een recidiverende depressieve stoornis spreken. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onvolledig herstel, of onvoldoende controle over externe factoren, waardoor er een hogere kans is op een terugval.  Is je sombere periode seizoensgebonden, dan lijd je mogelijks aan een herfst- of winterdepressie.

Winterdepressie of winterblues kan ontstaan door de verminderde hoeveelheid aan (zon)licht, alsook door de onaangename weersomstandigheden. De herfst en de winter nodigen je uit om terug dichter bij jezelf te komen. Zeker in onze koude landen die door de opwarming van de aarde echter minder koud worden.

Een minimale hoeveelheid licht per dag op het netvlies van het oog is een basisbehoefte die we allemaal hebben, maar sommigen nog meer dan anderen. In de winter is er de lage zon, de korte dag en de lange nacht. Hierdoor kunnen gevoelens van eenzaamheid, oude trauma’s of onvervulde verlangens opspelen. Lichttherapie, alsook psychotherapie voor winterdepressie kan hierbij werkzaam zijn. Om te beginnen het kunstlicht in huis niet sparen, wat velen helaas doen om te bezuinigen.

Hoewel deze vorm van depressie in zekere zin cyclisch kan voorkomen, al naargelang de jaargetijden, is hij niet te verwarren met manische depressie of bipolaire stoornis. Een andere term voor hetzelfde is cyclothymie. Dat woord cyclisch schept verwarring, want dan zou je verwachten dat iets zich op gezette tijden herhaalt, maar zo is het meestal niet bij bipolaire persoonlijkheden. Zo regelmatig doet zich dat in de regel niet voor.

Wel is het zo dat ze heen en weer schommelen tussen twee uitersten. Daarom verdient laatstgenoemde term die recenter is nu de voorkeur. Bipolair. De verschuiving in de benaming weerspiegelt de vooruitgang die is gemaakt om de stoornis beter te begrijpen met behulp van nieuwe inzichten.

De bipolaire populatie is bijzonder gevoelig voor alle gevaren van middelengebruik en verslaving.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Open boek

Open boek

Open boek Is niet de schepping zelf een boek waarvan de bladen Aaneen zich rijgen tot een brok geschiedenis De...

Karaf

Karaf

Karaf Marforio, hoe klotst en walst de rode wijn Omhoog tegen de holle buik van de karaf Al is hij naar mijn smaak...

Adriaan voortaan

Adriaan voortaan

Adriaan voortaan Het bloed hebt gij van Christus schaamteloos verraden, Gij roofconclaaf, gij die het mooie Vaticaan...