Ontslaving: goede raad

Degenen die het zich kunnen permitteren, verwijs ik graag door naar een professioneel netwerk van psychologen, ‘Faresa’ genaamd. Die dekken heel Vlaanderen en weten overal wel een psycholoog te vinden die snel kan optreden.

Vele lieden die ik zie, hebben geen geld. Zeker als het om ernstige gevallen gaat die diep zijn gevallen en die mede door hun verslaving aan de zelfkant van de maatschappij zijn beland. Je moet als arts telkens weer een rationele keuze maken die rekening houdt met de financiële draagkracht van de betrokkenen en de middelen die je in kunt zetten om te proberen iets aan het probleem te doen.

De snelheid van optreden is van belang, omdat je het motivatiemoment moet grijpen wanneer het zich voordoet. Er komen heel vaak problemen op ons af die je alleen maar kunt oplossen door er telkens weer het gesprek over aan te gaan. Als huisarts heb ik doorgaans onvoldoende tijd om me met diepgravende gesprekken bezig te houden.

Dat is vaak frustrerend. Als die persoon dan snel geholpen kan worden op een ernstige manier door een psycholoog die luistert en niet oordeelt – zowat mijn mantra – is dat een hele opluchting voor ons. Het staat de therapeutische relatie die we als huisarts op ons niveau met de betrokkene hebben geenszins in de weg.

Wel integendeel. Als huisarts probeer ik kansen te creëren en te benutten om het terrein voor te bereiden door zelf al een stukje psychotherapeutische arbeid te verrichten en een en ander bespreekbaar te maken. Of door voor een medicamenteuze benadering te kiezen. Altijd in overleg.

De persoon moet er klaar voor zijn, het onuitgesprokene uit te spreken. Dat gaat niet zonder slag of stoot en je moet rekening houden met het incasseringsvermogen van de persoon die voor je zit met zijn of haar geheim dat voorlopig onaangetast moet blijven. Dat moet rijpen en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. In een verrassend groot aantal gevallen zullen we dan de afhankelijkheid kunnen inperken, zo niet oplossen, door een deskundige hulpverlening aan te bieden.

Ik ben niet zo pessimistisch om te zeggen dat er allemaal niets aan te doen is.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

3 augustus 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?