Ontslaving: gezinnen

Tijdens de kolonisatie heeft de Europese overheerser overal in de overheerste landen alcohol binnengebracht als handelswaar. In ruil kwamen allerlei planten en kruiden naar ons toe die wij dan weer niet kenden en waarvan sommige zeer succesvol werden, zodat er duchtig handel in gedreven werd en wordt. Die stoffen zijn in onze samenleving beschikbaar en kun je kopen voor een bepaalde prijs.

Voorts leeft dat ook wel sterk in de jongerencultuur. De media zijn ervan vergeven. Hoe dan ook zijn pubers, adolescenten en jonge volwassenen blootgesteld aan heftige emoties. Daarbij zijn zij steeds op zoek naar middelen om hen te helpen die emoties te sturen en te beheersen.

Hoe ontstaat middelengebruik? Het antwoord op die vraag is misschien nuttig om te weten hoe we de verspreiding van schadelijk gebruik kunnen voorkomen. Dat laatste is minder gemakkelijk dan het lijkt. Zeker als je weet dat middelengebruik in veel gevallen van de ouders op de kinderen overgaat. In veel huishoudens zijn middelen openlijk aanwezig of toch binnen handbereik. Er zullen overal gezinnen zijn waar de ouders middelen gebruiken en de kinderen krijgen dat mee.

Heel wat gebruikers komen uit gezinnen waar middelengebruik schering en inslag was. Vroeger, toen ik klein was, was alles nog redelijk eenvoudig. Mannen dronken en vrouwen namen pillen van de apotheker. Het is een beetje karikaturaal voorgesteld, maar het was wel zo. Mannen en vrouwen gaan  anders om met middelen. Bij vrouwen is het taboe doorgaans nog veel groter. Bij een man zien we gemakkelijker iets door de vingers, terwijl gebruikende of drinkende vrouwen meer afkeuring moeten trotseren als bekend wordt dat ze gebruiken of drinken.

Alles wordt vroeg of laat in vraag gesteld. Onze moderne consumptiecultuur biedt toegang tot allerlei genoegens, als je maar betaalt. Drugs vind je overal en zeker in de showbusiness. Op de eerste plaats in de muziek natuurlijk, waarbij bepaalde muziekstijlen een associatie vertonen met een bepaald middel. Ook in de wereld van de mode, de film en de publiciteit zijn drugs alom aanwezig. Kortom, overal waar geld omgaat. Je vindt ze ook aan de zelfkant van de maatschappij, in precaire leefomstandigheden, waar ze nog voor extra moeilijkheden zorgen bij mensen die al zorgen genoeg hebben.

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

24 november 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?