Ontslaving: Frida Kahlo: “Ik schilder mijn eigen realiteit”

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

2 augustus 2021

Jeugdjaren

Frida Kahlo werd geboren op 6 juli 1907 in Mexico City als dochter van een Duitse fotograaf die naar Mexico was geëmigreerd en daar in het huwelijksbootje stapte. Rond haar zesde kreeg het meisje polio. Hoewel ze volledig herstelde, was haar rechterbeen dunner dan haar linker. In een poging om het gebrek te verbergen, droeg ze lange, kleurrijke jurken die later een deel van haar imago werden.

In 1922 werd Kahlo toegelaten tot de gewaardeerde Escuela Nacional Preparatoria. Als een van de weinige vrouwelijke studenten op de school was ze goed op weg om dokter te worden, maar het lot besliste er anders over.

Op 18-jarige leeftijd werd de jonge vrouw namelijk het slachtoffer van een tramongeval, waarbij ze werd gespietst door een ijzeren staaf en ernstige breuken opliep in haar ruggengraat, ribben, bekken en rechterbeen. Ook nu herstelde ze, maar ze zou wel heel haar leven aan zware pijnen lijden. Het was tijdens haar maandenlange ziekenhuisverblijf dat ze zichzelf leerde schilderen.

Rokkenjager

In 1929 trouwde Kahlo met de beroemde Mexicaanse muralist Diego Rivera. Haar echtgenoot reed menigmaal een scheve schaats en dat kon Frida niet verkroppen. Bovendien kreeg ze meerdere miskramen te verwerken. Het koppel scheidde uiteindelijk in 1939, maar ze hertrouwden in 1940. Nadien bleven ze apart leven en hadden ze allerlei buitenechtelijke relaties.

In 1939 ging Kahlo een tijd in Parijs wonen, waar ze exposeerde en bevriend raakte met kunstenaars als Marcel Duchamp, Pablo Picasso en de surrealist André Breton. In 1953 kreeg ze haar eerste solotentoonstelling in Mexico. De kunstenares bezat een uitzonderlijk talent om haar pijn te vertalen in haar vaak macabere werken. Vooral de dood, het verval en het gebroken lichaam zijn thema’s die vaak terugkomen in haar omvangrijke oeuvre.

Overlijden en overdosis

In de nacht van 13 juli 1954 overleed Frida Kahlo in het ‘Blauwe Huis’, waar ze 47 jaar eerder werd geboren. De doodsoorzaak luidde longembolie, hoewel sommigen vermoedden dat ze (opzettelijk) een overdosis morfine had genomen. De Mexicaanse was namelijk verslaafd aan meerdere middelen, waaronder opioïden, alcohol en sigaretten. Ook kampte ze met depressie en angsten. Ondanks haar vroege dood, blijft deze sterke vrouw miljoenen mensen inspireren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant?