Ontslaving: de gebruiker

Beste lezer,

vanaf vandaag kunt u exclusief de eerste versie van het definitieve manuscript van mijn boek ‘ontslaving’ hier lezen. Veel leesplezier en ik zie uw reacties tegemoet. 

Wie bent u, lezer van dit boek? Dat zal ik achteraf te weten komen. Ik weet nu alleen wat ik zou willen wie u was: een middelengebruiker of iemand uit zijn of haar naaste omgeving. Of de hulpverleners van allerlei slag die met problemen door gebruik of verslaving te maken krijgen. Iedereen die meer wil weten over middelengebruik en hoe ermee om te gaan.

Dat is het publiek dat ik wil bereiken. Dat bent u dus voor mij, zonder enige vorm van vooroordeel mag ik hopen, dat van weerskanten. Dat is waar het vaak mis gaat. Dat zoveel lieden met een oordeel klaar zitten dat meer niet te veranderen valt en dat voorbijgaat aan alle moderne kennis. Veel mensen hebben een gevoel van afkeuring als het over middelengebruik gaat en scheren iedereen over dezelfde kam. Daar moeten we wat aan doen.

Mijn bijdrage is te proberen duidelijk maken waar het bij middelengebruik werkelijk om gaat, al heb ik ook niet alle oplossingen in mijn binnenzak zitten. Ik kan alleen mijn ervaring samenvatten en enigermate doorgeven. Iedereen is anders. Daar moeten we van uitgaan. Elk publiek is anders en dat geldt zeker voor gebruikers. Alle leeftijden, alle geslachten, alle culturen komen aan bod. Het middelengebruik is echt niet aan een bepaalde groep of klasse verbonden.

Het gaat om menselijk gedrag dat wijdverbreid is en zoals in elke groep is er een grote spreiding van verschillen rond een gemiddelde. We moeten juist loskomen van het idee dat middelengebruikers een bijzondere categorie van mensen vormen. Dat het mensen zijn die met een tekortkoming behept zijn en die we voor ons eigen gemak ergens in een hokje kunnen duwen om ze zo buiten onszelf te plaatsen.

Goed, het gaat om mensen van uiteenlopende afkomst die hun leven leiden, zo goed en zo kwaad als het gaat. Vaak met veel tegenslagen, want vele gebruikers die ik heb gekend, hebben het niet onder de markt. Ze lopen meer risico dan gemiddeld op allerlei tegenslagen waaronder ziekte en psychosociale en professionele moeilijkheden.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

17 november 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *