Ontslaving: dagorde

Als we nu over gewone mensen spreken die overdag leven en ’s nachts slapen, zal er vaak een min of meer vast tijdstip zijn waarop het drinken begint. Neem nu bijvoorbeeld ’s middags een aperitief. Vaak een goed excuus om de eerste alcoholinname van de dag in te kleden.

Een handige vuistregel: hoe vroeger je op een doorsnee dag begint te drinken, hoe verslaafder je bent. Sommigen staan op en drinken een slok voordat ze hun tanden gaan poetsen, als ze dat al van plan waren. Zo iemand die alleen maar nuchter is als hij zich overslapen heeft. Dat zijn de uiterste gevallen waar de verslaving volledig is.

Het archetype van de dronkaard zoals hij in Vlaanderen en omstreken altijd heeft bestaan en steeds weer is beschreven. Nu komt daarbij dat de opname van grote hoeveelheden ethanol in het lichaam niet onopgemerkt voorbijgaat. Sommige drugs werken per milligram, maar alcohol speelt in een hogere categorie en dat zijn hele grammen en zelfs tientallen grammen die continu binnenkomen.

Het lichaam moet daar iets mee doen, want het zijn ook calorieën. Metabole energie. De lever en de alvleesklier moeten dat allemaal verwerken en als het teveel wordt, kan het tot ernstige stoornissen van de inwendige organen komen. Als je echt heel veel drinkt, gaat je lever zwellen en vervetten en uiteindelijk zelfs ontsteken.

In de alvleesklier kan pancreatitis ontstaan, een zeer pijnlijke en soms dodelijke ontsteking door toedoen van de verteringsappen die zich tegen de eigen lichaamsweefsels keren. Extreem alcoholgebruik heeft nog andere gevolgen. Het is schadelijk voor het maagslijmvlies en de nieren, en bovenal de hersenen. De spijsvertering raakt in de war. De darmen spelen op.

Dat kan al flink pijn doen en je kunt er ook niet goed van zijn zodat je gaat overgeven In het uiterste geval komt er een moment dat je niets meer kunt opnemen, zelfs geen alcohol meer, omdat je spijsverteringsstelsel om zeep is, en dan moet iemand op een gegeven moment toch maar eens Apeldoorn bellen.

Wacht niet tot het te laat is. We zien vaak mensen de hulpverlening binnensukkelen, waarvan je toch denkt: heeft niemand dat dan zien aankomen? Jarenlang alcoholmisbruik kan de hersenen danig beschadigen, zeker als er ook nog eens gebrek aan vitamine B1 optreedt. Thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

17 juli 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *