Ontslaving: chronische pijn

De antipsychotica zijn al eerder al genoemd als iets wat nuttig is in de behandeling van psychose. Wat depressie betreft, beschikken we nu ook gelukkig over redelijk doeltreffende en goed verdragen middelen tegen ziekelijke neerslachtigheid: de antidepressiva.

Amitriptyline, de oermoeder van de antidepressiva, behoort tot de noodvalies van de Wereldgezondheidsorganisatie, aangezien het tot essentieel geneesmiddel uitgeroepen is. Hoewel zijn hoogdagen voorbij zijn, nu nieuwere middelen de markt hebben veroverd, heeft het nog een tweede leven gevonden, bijvoorbeeld in de behandeling van migraine en chronische pijn.

Dat verdient een woordje uitleg, zeker in de context van dit boek dat over verslaving en ontslaving gaat. We zien heel veel patiënten met chronische pijn in de huisartsgeneeskunde en dat gaat hand in hand met depressie. Ik vermeld het, omdat het iets is dat vaak over het hoofd wordt gezien, waar de pijn alle aandacht opeist en de depressie verzwegen blijft.

Wanneer je depressief bent en je hebt terzelfdertijd ergens pijn, pakweg in maag of darmen, of in de gewrichten, wel dan neemt die pijn meteen nog grotere proporties aan. Depressieve mensen hebben meer pijn te lijden. Je voelt die pijn gewoon sterker, door toedoen van je depressieve humeur.

Antidepressiva vervullen een belangrijke rol in de multidisciplinaire aanpak van ernstige chronische, lees langdurige, pijn, Zelfs bij hulpvragers die geen depressieve symptomen vertonen, zouden ze op de chronische pijn inwerken. Daarnaast bestaan er allerlei technieken uit de wereld van de anesthesie en ook een correct gebruik van pijnstillers.

In de pijnkliniek komen ook sterke analgetica in zicht, de zware pain killers, waaronder de afgeleiden van morfine de meeste plaats innemen. Er zijn nu eenmaal klinische situaties waarin je niet anders kunt dan dergelijke zware middelen voor te schrijven. Als antidepressiva helpen om hier minder van nodig te hebben, is dat zeker nuttig.

De industrie heeft uiterst potente middelen op de markt gebracht die helaas ook een groot verslavingspotentieel hebben. In de States en een aantal Europese landen hebben ze heroïne uit de markt gedrukt, omdat ze zo krachtig en doeltreffend zijn. Daardoor zijn ze ook gevaarlijk. Er bestaat een levendige zwarte handel in die producten.

Er zijn hoge boetes uitgesproken in de States voor firma’s die er reclame voor maakten.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

24 september 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *