Spring naar de inhoud

Ontslaving: Christiane F.: ’s werelds beroemdste heroïnehoertje

Ontslaving: Christiane F.: ’s werelds beroemdste heroïnehoertje

Vanaf vandaag zullen we een aantal beroemdheden in de kijker zetten die te kampen hadden met een of meerdere verslavingen. We beginnen met Christiane F. 

Christiane Vera Felscherinow, beter bekend onder de naam Christiane F., werd in 1962 in het Duitse Hamburg geboren, maar verhuisde als kind naar Berlijn. Ze groeit er op in een gezin waar geweld en alcoholmisbruik schering en inslag zijn. Al op jonge leeftijd komt ze via vrienden in contact met drugs en begint ze zelf te gebruiken. Overdag gaat ze gewoon naar school en ’s avonds tippelt ze aan het metrostation Zoo om haar druggebruik te kunnen bekostigen.

Het jonge meisje werd voor het eerst opgemerkt door twee journalisten van het Duitse blad Stern tijdens een rechtszaak in 1978 waar ze op zestienjarige leeftijd moest getuigen. Ze waren zo onder de indruk van haar verhaal dat ze het neerpenden in de bestseller ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’, dat verfilmd werd in 1981.

Christiane wordt een heuse beroemdheid en vanaf dan wisselen periodes van verslaving en afkicken elkaar op. Op een gegeven moment krijgt ze zelfs een zoon, die later van haar wordt afgepakt. In 2013 publiceert Christiane samen met journaliste Sonja Vukovic haar autobiografie over de jaren na Christiane F., met als titel: ‘Christiane F. – Mein zweites Leben’.

Ondanks het feit dat ze er op dat moment relatief goed uitziet, kampt ze met zware gezondheidsproblemen. Op haar manier heeft ze wellicht een interessant leven geleid, maar ze heeft daarvoor wel een torenhoge prijs betaald.

Foto: Christiane V .FelscherinowPhoto Imported by Pascal .B, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]

Portret van een gewezen politicus

Portret van een gewezen politicus Normaal mag je nooit met iemand zijn of haar familienaam spotten, maar voor een keer overtreden we het taboe. Sorry Patrick. De kronkel, of hoe hij mag heten, Heeft nu […]