Ontslaving: Christiane F.: ’s werelds beroemdste heroïnehoertje

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

30 juni 2021

Vanaf vandaag zullen we een aantal beroemdheden in de kijker zetten die te kampen hadden met een of meerdere verslavingen. We beginnen met Christiane F. 

Christiane Vera Felscherinow (Hamburg, 20 mei 1962) is wellicht Duitslands bekendste heroïneverslaafde. Ze werd eind jaren ‘70 bekend onder de schuilnaam Christiane F. In 1979 publiceerde ze haar autobiografie, waarin ze openlijk over haar verleden als heroïneprostituee praatte. Dit boek werd wereldwijd een besteller en werd op de Nederlandstalige markt uitgebracht als: ‘Christiane F. Verslag van een junkie’.

Moeilijke jeugd

Felscherinow groeide op in een gezin waar geweld schering en inslag was. Ook was er steeds een nijpend tekort aan geld. Toen ze zes jaar was, verhuisde de familie van het platteland naar Berlijn. Omdat huiselijk geweld in die tijd nog steeds een taboe was, had niemand oren naar de vreselijke verhalen van het meisje. Zo geraakt ze steeds meer in een sociaal isolement en door een toevallige ontmoeting met een drugsdealer neemt ze uiteindelijk haar toevlucht tot drugs. In de ochtend gaat ze gewoon naar school. ‘s Middags tippelt ze net als andere jonge verslaafden op het metrostation Zoo en op straat om aan geld te komen voor haar verslaving.

Beroemd

Christiane werd voor het eerst opgemerkt door twee journalisten van het Duitse blad Stern tijdens een rechtszaak in 1978 waar ze op zestienjarige leeftijd moest optreden als getuige. Wat begon als een gesprek groeide uit tot haar eerste boek ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’, een autobiografisch werk waarin de drugsscene van die tijd werd beschreven vanuit het standpunt van een drugsverslaafde. Het boek werd wereldwijd zo’n groot succes dat het verfilmd werd in 1981.Vanaf dan stroomde het geld binnen en hoefde Christiane niet meer te stelen of te werken als hoertje zoals veel van haar leeftijdsgenoten.

Jammer genoeg ging het geld allemaal richting drugsdealers. Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Zo komt ze door haar plotse roem terecht in de muziek- en filmwereld. Ook geniet ze een paar jaar van het leven in Griekenland samen met de liefde van haar leven. Jammer genoeg vervalt ze door een gebroken hart weer in haar verslaving.

Zwanger

Ze gaat weer aan de methadon en dan ontmoet ze een nieuwe liefde, een verslaafde van wie ze zwanger wordt. Zodra het kind er is, verdwijnt de vader echter met de noorderzon. Ondanks alles stort ze zich met volle overgave op de opvoeding van haar kleine ‘Philipp’. Toch blijft haar verleden haar achtervolgen. Wanneer ze wordt opgepakt door de politie, wordt ze uit de ouderlijke macht ontzet en gaat haar kind naar een pleeggezin.

Relatieve rust

In 2013 – ze is dan 51 – publiceert Christiane samen met journaliste Sonja Vokovic haar memoires onder de titel: ‘Christiane F., mijn tweede leven’. Ondanks het feit dat ze er op dat moment goed uitziet, is haar lever kapot en lijdt ze aan een zware vorm van hepatitis ten gevolge van intraveneus druggebruik. Ze blijft onder methadon onderhoudsbehandeling, maar ze geeft in een interview wel toe dat ze af en toe cannabis rookt en dat ze verslaafd is aan alcohol.

Op haar manier heeft ze wellicht een evenwicht gevonden en een interessant leven geleid, weliswaar met destructieve gevolgen voor haar eigen gezondheid.

Foto: Christiane V .FelscherinowPhoto Imported by Pascal .B, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.