Ontslaving: Christiane F.: ’s werelds beroemdste heroïnehoertje

Vanaf vandaag zullen we een aantal beroemdheden in de kijker zetten die te kampen hadden met een of meerdere verslavingen. We beginnen met Christiane F. 

Christiane Vera Felscherinow, beter bekend onder de schuilnaam Christiane F, werd in 1962 in het Duitse Hamburg geboren, maar verhuisde als kind naar Berlijn. Ze groeit er op in een gezin waar geweld en alcoholmisbruik schering en inslag is. Om aan haar problemen te ontsnappen, neemt ze haar toevlucht tot drugs. Overdag gaat ze gewoon naar school en ’s avonds tippelt ze aan het metrostation Zoo om haar druggebruik te kunnen bekostigen.

Christiane werd voor het eerst opgemerkt door twee journalisten van het Duitse blad Stern tijdens een rechtszaak in 1978 waar ze op zestienjarige leeftijd moest getuigen. Wat begon als een gesprek groeide uit tot haar eerste boek ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’, een autobiografisch werk waarin ze de drugsscene van die tijd beschrijft. Het boek werd wereldwijd zo’n groot succes dat het verfilmd werd in 1981. Het geld stroomt binnen en door haar plotse roem komt ze terecht in de wereld van glitter en glamour.

Vanaf dan wisselen periodes van verslaving en afkicken elkaar op. Op een gegeven moment wordt ze zelfs moeder van een zoon, die uiteindelijk in een pleeggezin belandt. In 2013 publiceert Christiane samen met journaliste Sonja Vokovic haar autobiografie over de jaren na Christiane F., met als titel: ‘Christiane F. – Mein zweites Leben’.

Ondanks het feit dat ze er op dat moment relatief goed uitziet, kampt ze met zware gezondheidsproblemen. Naar eigen zeggen blijft ze onder methadon onderhoudsbehandeling, maar af en toe rookt ze wel cannabis en is ze verslaafd aan alcohol.

Op haar manier heeft ze wellicht een leefbaar evenwicht gevonden en een interessant leven geleid, weliswaar met destructieve gevolgen voor haar eigen gezondheid en haar naaste omgeving.

Foto: Christiane V .FelscherinowPhoto Imported by Pascal .B, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

30 juni 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?