Ontslaving: Amy Winehouse: hoe de fles de ondergang werd van Brits popicoon

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

11 augustus 2021

Ze zei ooit: “Ik geloof niet dat ik beroemd word. Volgens mij kan ik daar ook niet mee omgaan. Ik zou gek worden.” Het zijn de woorden van Amy Jade Winehouse (14 september 1983 – 23 juli 2011), een Britse jazz- en soulzangeres die jarenlang kampte met een hardnekkige drugs-en alcoholverslaving. Onder meer haar lied ‘Rehab’ ging over haar weigering zich te laten opnemen voor haar verslavingen.

Levensloop

Als klein meisje al was Amy een onstuimig en weerbarstig kind dat precies wist wat ze wilde. Ze kreeg dan ook de toepasselijke bijnaam ‘Hurricane Amy’. Haar dominante gedrag kwam pas echt tot uiting toen haar vader Mitch het gezin verliet. Zo deelde Amy steevast de lakens uit in het gezin.

Al op jonge leeftijd vond de Britse popster troost in de fles. Ze werd ook geplaagd door andere demonen zoals depressie, een eetstoornis en automutilatie. Ondanks haar destructieve levensstijl, werd ze na de lagere school toegelaten aan een van de beste Britse theaterscholen, de Sylvia Young Theatre School in Londen. Intussen had ze ook haar eigen gitaar en schreef ze zelf liedjes. Nadat een vriend een demo had opgestuurd naar een talentscout, slaagde ze erin haar eerste platencontract af te sluiten. Al gauw verscheen haar eerste album ‘Frank’, dat vooral in Groot-Brittannië een megagroot succes werd. Toch brak Amy pas met haar tweede en tevens laatste album ‘Back to Black’ ook wereldwijd door.

De inspiratie voor haar muziek haalde Amy vooral uit de mannen en relaties in haar leven. Vooral haar turbulente relatie met onderwereldfiguur Blake Fielder-Civil, die haar in contact bracht met harddrugs, was spraakmakend. Volgens insiders was ze helemaal bezeten van hem. Ondertussen begon het drank- en drugsgebruik van Amy meer en meer haar tol te eisen. Zo moest ze vaak optredens afgelasten, omdat ze amper op haar benen kon staan. Toch had ze ook goede periodes. Zo maakte ze in 2009 een einde aan haar relatie met Blake en stopte ze tijdelijk met drugs.

Op 18 juni 2011 bereikte ze het dieptepunt van haar carrière toen ze in Belgrado straalbezopen op het podium stond. Het publiek strafte haar genadeloos af. Uiteindelijk werd ze een maand later op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. De oorspronkelijke autopsie wees geen duidelijke doodsoorzaak aan. Pas in oktober zou blijken dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging.

Door haar dood behoort Winehouse, net als onder meer Kurt Cobain en Janis Joplin, tot de beruchte club 27, de benaming voor een groep legendarische en zelfdestructieve poplegendes die stierven op hun 27ste.

Foto: Rama, CC BY-SA 2.0 FR, via Wikimedia Commons.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.