Ontslaving: Amy Winehouse: hoe de fles de ondergang werd van Brits popicoon

Ze heeft haar eigen standbeeld. De Britse jazz- en soulzangeres Amy Jade Winehouse (1983 – 2011) kampte jarenlang met een hardnekkige drugs-en alcoholverslaving. Haar wereldhit ‘Rehab’ ging over haar weigering zich te laten opnemen in een ontwenningskliniek voor haar verslavingen.

Als klein meisje al was Amy een onstuimig en weerbarstig kind met een eigen willetje. Ze kreeg dan ook de toepasselijke bijnaam ‘Hurricane Amy’. Na de scheiding van haar ouders ging het van kwaad naar erger en al op jonge leeftijd vond de Britse popster troost in de fles. Ze werd ook geplaagd door een eetstoornis.

Toch werd ze toegelaten aan een van de beste Britse theaterscholen in Londen. Intussen had ze ook haar eigen gitaar en schreef ze zelf liedjes. Wanneer een van haar demo’s in handen komt van een talentscout, rijft ze al snel haar eerste platencontract binnen. Haar eerste album ‘Frank’ is meteen een schot in de roos. Nog later zou een tweede, tevens laatste studioalbum ‘Back to Black’ volgen.

De roddelpers smulde gretig van Amy’s privéleven. Vooral haar woelige relatie met Blake Fielder-Civil deed veel stof opwaaien. Met hem begon ze ook harddrugs te gebruiken en moest ze vaak optredens annuleren. Toch had ze ook goede periodes. Zo maakte ze in 2009 een einde aan haar relatie met Blake en stopte ze tijdelijk met drugs.

Op 18 juni 2011 bereikte ze het dieptepunt van haar carrière toen ze in Belgrado straalbezopen op het podium stond. Het publiek strafte haar genadeloos af. Uiteindelijk trof haar lijfwacht haar op 23 juli 2011 – ze was toen amper 27 – levenloos aan in de slaapkamer vanRama, CC BY-SA 2.0 FR <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.en>, via Wikimedia Commons haar appartement in Noord-Londen. De oorspronkelijke autopsie wees geen duidelijke doodsoorzaak aan. Pas later zou blijken dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging.

Door haar dood behoort Winehouse, net als onder meer Kurt Cobain en Janis Joplin, tot de beruchte ‘27 Club’ (of ‘Forever 27’), de benaming voor een groep legendarische muzieklegendes die stierven op hun 27ste.

Bron foto: Rama, CC BY-SA 2.0 FR <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.en>, via Wikimedia Commons

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

11 augustus 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *