Ontslaving: Amy Winehouse: hoe de fles de ondergang werd van Brits popicoon

Als klein meisje al was Amy een onstuimig en weerbarstig kind met een eigen willetje. Ze kreeg dan ook de toepasselijke bijnaam ‘Hurricane Amy’. Na de scheiding van haar ouders ging het van kwaad naar erger en al op jonge leeftijd vond de Britse popster troost in de fles. Ze werd ook geplaagd door andere demonen zoals depressie, een eetstoornis en automutilatie.

Ondanks haar destructieve levensstijl, werd ze toegelaten aan een van de beste Britse theaterscholen in Londen. Intussen had ze ook haar eigen gitaar en schreef ze zelf liedjes. Nadat ze werd opgemerkt door een talentscout, rijfde ze haar eerste platencontract binnen. Al gauw verscheen haar eerste album ‘Frank’, dat vooral in Groot-Brittannië een megagroot succes werd. Nog later zou een tweede, tevens laatste album ‘Back to Black’ volgen.

Winehouse kwam vaak in het nieuws vanwege haar uitbundige levensstijl. Vooral haar relatie met Blake Fielder-Civil, die haar in contact bracht met harddrugs, deed veel stof opwaaien. Ondertussen begon het drank- en drugsgebruik van Amy meer en meer haar tol te eisen en moest ze vaak optredens afgelasten. Toch had ze ook goede periodes. Zo maakte ze in 2009 een einde aan haar relatie met Blake en stopte ze tijdelijk met drugs.

Op 18 juni 2011 bereikte ze het dieptepunt van haar carrière toen ze in Belgrado straalbezopen op het podium stond. Het publiek strafte haar genadeloos af. Uiteindelijk trof haar lijfwacht haar op 27-jarige leeftijd levenloos aan in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. De oorspronkelijke autopsie wees geen duidelijke doodsoorzaak aan. Pas later zou blijken dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging.

Door haar dood behoort Winehouse, net als onder meer Kurt Cobain en Janis Joplin, tot de beruchte 27 club, de benaming voor een groep legendarische poplegendes die stierven op hun 27ste.

Foto: Rama, CC BY-SA 2.0 FR, via Wikimedia Commons.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

11 augustus 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?