Johannes Vermeer omtrent 1665: Het meisje met de parel (en de hoofddoek).
Zonder einde
Toch nog even terugkomen op de sluier. Het onderwerp laat me niet los, temeer daar ik heb kunnen vaststellen, dat zelfs verlichte geesten nu voorstander zijn van openbare maatregelen om de sluier aan banden te leggen, vanuit het idee dat het een symbool van vrouwenonderdrukking zou zijn. Zo mag ik het wel samenvatten.
Als je uitgaat van het zelfbeschikkingsrecht van het individu dan kun je toch niet anders dan tot de conclusie komen dat elke vrouw zelf wel zal beslissen wat ze op of om haar hoofd draagt. Wat je van kleding of lichaamsbekleding ook moge bedenken, het moet allemaal mogen. Het gezag moet pas tussenkomen als de openbare veiligheid in het gedrang komt.
Degenen die het dragen van de hoofddoek aan alle vrouwen willen opleggen, zijn evenzeer verkeerd bezig, als al degenen die hem mordicus willen verbieden. Als huisarts ken ik letterlijk honderden vrouwen die ervoor kiezen de sluier te dragen. Sommigen elke dag als ze buiten komen, anderen occasioneel of tijdens een bepaalde periode in het leven.
Zij ervaren dat niet als dwang maar als een uiting van eeuwenoude afspraken die uiteindelijk op de Heilige Schrift berusten. Dat is een godsdienstovertuiging die iedereen niet moet delen, maar in een moderne open en democratische samenleving heeft iedereen wel het recht een religieuze overtuiging te hebben en te uiten. Godsdienstvrijheid is een mensenrecht.
Als dat zo is, moeten we ook aanvaarden dat bepaalde mensen in hun uiterlijk of kleding willen aangeven dat ze tot een bepaalde groep behoren. Dat kun je niet verbieden, en het is ook nergens voor nodig. Geef iedereen de vrijheid zijn of haar eigen verschijningswijze te bepalen. We moeten niet optreden tegen de sluier maar tegen degenen die er een machtsmiddel van maken.
We moeten niet over de hoofden van jonge meisjes en vrouwen altijd over die doek gaan zeuren. Het is voedsel voor schriftgeleerden, maar in de praktijk ervaren die vrouwen al genoeg tegenstand en discriminatie. Daar moet je niet nog iets bovenop gooien. Is het echt nodig hen bij elke gelegenheid er op te wijzen dat ‘onze’ cultuur de sluierdracht vijandig gezind is?
Dat klinkt niet erg verwelkomend vanwege onze open en verdraagzame, moderne maatschappij.
Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) een van de machtigste vrouwen in het Europa van haar tijd, ging gesluierd rond.
Recente bijdragen
De UVRM – Van natuurrecht naar mensenrecht
Het verschil tussen natuurwet, natuurrecht & mensenrecht Leestijd: 2-3 minuten. Natuurwet, natuurrecht en mensenrechten zijn nauw met elkaar […]
Natuurwet – Inleiding
Het idee dat de natuur zich gedraagt volgens vastliggende wetten, bestond al vóór de vijfde eeuw voor Christus. We moeten daarvoor terug naar de […]
Geef een reactie