Poperinge
Skindle House
Mooie dag beleefd in en om Poperinge met onze gastheer en -vrouw Peter en Chantal. Het weer was grillig maar mooi, met flinke opklaringen en een fikse bui, die niet lang aanhield. Even later was het kermis in de hel, zoals we dat vroeger noemden toen we nog kinderen waren: het regent en toch is er zonneschijn.
Vervolgens kregen we een regenboog (zie foto.) Boeiend Belgisch weer, in en om Lijssenthoek, na Tyne Cot Cemetery de grootste Britse militaire begraafplaats in de Westhoek met meer dan 10.700 graven verspreid over 35 perken op een oppervlakte van ongeveer 4 ha. Lees meer hierover in Wikipedia of op de Engelstalige website.
Het is de indrukwekkende erfenis van de Eerste Wereldoorlog, die hier honderd jaar geleden heeft huisgehouden. Ik vind het zeer ontroerend hoe dit hier wordt schoongehouden en gepresenteerd. Er is een stukje museum bij de ingang. Het mooie ervan is dat uit de grijsheid van het verleden en uit de veelheid van de gevallenen hier en daar een individu naar voren treedt.
Mooi is ook dat Britse, Franse en Duitse soldaten hier in hetzelfde kerkhof een laatste rustplaats hebben gevonden. Brits omvat ook de Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Zuid-Afrikanen om maar een paar landen te noemen uit het British Empire van die dagen. Ook de Fransen haalden soldaten uit de kolonies, en er liggen zelfs Chinezen, die werkploegen vormden.
In Poperinge stelden onze gastheren ons in staat Skindle House te bezoeken, een bijzonder pand waar ze een Guest House hebben ingericht, waar groepen kunnen verblijven die de Westhoek bezoeken om aan oorlogstoerisme te doen. Dat is niet geringschattend bedoeld. Er is heel veel belangstelling vanuit de landen waar de mannen vandaan komen die hier gesneuveld en begraven zijn.
Zo goed als allemaal mannen, wat Lijssenthoek betreft, Nellie Spindle niet te na gesproken. Zij was 26 toen zij op 21 augustus 1917 tijdens haar dienst in veldhospitaal nr. 44 in de Brandhoek sneuvelde. Vaak zijn het nazaten die willen weten waar hun overgrootvader of iemand van die generatie begraven ligt. We mogen nooit vergeten wat hier is gebeurd.
Lijssenthoek is de op Tyne Cot na grootste militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog.
Skindles house in Poperinge is nu een guest house dat tot 24 personen kan ontvangen.
http://www.skindlespoperinge.com/
Onze goede vriend Tony is degene zonder hemd. Ik weet niet of het symbolisch is. De foto komt uit Gambia. We zoeken hulp om deze jonge man te helpen in zijn strijd. Hij zit in de lerarenopleiding en heeft een computer nodig Hij heeft twee broers die naar de middelbare school moeten en een jonge zus in het lager. Ik zoek mededonoren voor de volgende jaren. Ik houd u op de hoogte.
We hebben in België wel degelijk met genitale verminking van vrouwen te maken. We breken dan ook een lans voor een ferme houding, die echter ook rekening houdt met culturele eigenaardigheden, niet om die te vergoelijken, maar om elkaar beter te begrijpen.
In Guinée heerst de krijgswet zonder dat er een haan naar kraait. De stokoude president wil er nog een termijn bij en schrikt er niet voor terug grove middelen te gebruiken. Het gaat er niet zo goed, en we maken ons zorgen omtrent onze familieleden ter plaatse.
Beste groeten,
Dirk van Babylon
Recente bijdragen
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Racisme in opera – de opvoeringen van Turandot
De opvoeringen van Turandot Leestijd: 7 minuten. Turandots exotisme Reeds in 1926 vond de allereerste uitvoering van Turandot plaats, onder leiding […]
Racisme in opera – Het verhaal van Turandot
Het verhaal van Turandot Leestijd: 6 minuten. Inleiding De Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858–1924) blijft met zijn opera’s nog een vaste […]
Geef een reactie